Wpis z mikrobloga

Jest w USA klub tzw. rakietowców, których hobby to wysyłanie rakiet jak najwyżej. Od $7000 zabawki i więcej za sztukę. W rakiecie jest kamera filmująca całe wydarzenie.
Zdjęcie z wysokości prawie 40 km, czyli jeszcze wyżej. Czyli kulistość Ziemi powinna być jeszcze większa niż na zdjęciu ze skoczkiem spadochronowym.
Czy tak jest rzeczywiście? http://www.youtube.com/watch?v=sQw_C5KLhFM #kosmos #truestory #ciekawostki #nauka ( ͡ ͜ʖ ͡) ! teraz powiedzta ile osób widziało na yt tą rakietę a ile osób skok felixa z jebitną soczewką fisheye na kamerze. a potem weś się kłuć z każdym pokolei gdzie jest prawda.
Sproket20 - Jest w USA klub tzw. rakietowców, których hobby to wysyłanie rakiet jak n...

źródło: comment_XJVD9FLciECj96AmFdXCpMVWJqaqqsiM.jpg

Pobierz
  • 210
  • Odpowiedz
@Sproket20: niech zbudują rakiete za 10.000$ i wyślą 50km i wkońcu temat ziemi kuli zostanie zaorany. Bardzo bym tego chciał ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@tomekwl3: no i właśnie takiego typu ludzie na wykopie trollują wiedzę. w usa maja kolesie jaja by zrobić coś takiego a ty ? wierzysz tylko w to co ci tv da na telewizorze. ciekawe czy będąc jednym z ekipy tych kolesi co wysłali tą rakietę i powiedziałbyś im że to nic nie dowodzi bo felix i redbull pokazali ziemię jako kulę. miej ty honor i godność człowieka
  • Odpowiedz
@Sproket20: skok Felixa jako dowód w naukowej (?) debacie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Problem w tym że każdy argument jaki Ci podsunę zostanie a priori odrzucony bo nauka jest zmanipulowana i to wszystko co człowiek wie o wszechświecie to w ogóle nieprawda.
  • Odpowiedz
@tomekwl3: a czy ja powiedzialem ze nie skoczyl? Pokazuje dowod powtorze jeszcze raz dowod ze uzywaja takich i takich kamerek by zmanipulowac obraz. Inaczej tego nie mozna nazwac. Tylko pytanie brzmi po kiego? Jesli ziemia wyzej wyglada jak plaski dysk? Moze i jest okragla ale napewno nie jest kulą
  • Odpowiedz
@Sproket20: a czy ja twierdzę że Ty twierdzisz że nie skoczył? To było telewizyjne show, miało robić wrażenie. Ale tak w ogóle na jakiej podstawie twierdzisz że jest dyskiem? Na takiej że gdzieśtam użyli soczewki fisheye?

Jaki sens mają bocianie gniazda w żaglowcach skoro, przyjmując że ziemia jest płaska, na gładkiej powierzchni oceanu zasięg widzenia powinien być taki sam niezależnie od wysokości?
  • Odpowiedz
@Sproket20: Przede wszystkim w zdjęciu dałeś kadr z 1:03min (obstawiam, że wtedy ta rakieta była na max 20km a nie 40) a w dalszej częśći filmu rakieta wzbija się jeszcze przez minutę. Po drugie 121k feet to nie 40km a 37km. Tutaj masz filmik z tym samym startem ale z kamerką Go Pro - widać, że obraz już bardziej przypomina ten ze skoku Felixa.
  • Odpowiedz
@OOXX323: No jest to oczywista oczywistość. Jest tam obiektyw szerokokątny i tak to wygląda. Dlaczego? Właśnie dlatego aby był lepsze efekt + więcej pola widzenia. Nie ma co się doszukiwać jakiś teorii spiskowych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@OOXX323: kolego, narysuj sobie trójkąt prostokątny i wykreśl linię równoległą do krótszej przyprostokątnej zachowując stosunek długości stosunek jednego z promieni Ziemi do 40 km (pomijając fakt, że na filmie jest ok. 20) i korzystając z podobieństwa trójkątów oblicz, że różnica długości pomiędzy wspomnianą przyprostokątną a odcinkiem zawartym między dłuższą przyprostokątną a przeciwprostokątną leżącym na wykreślonej wcześniej linii wynosi ~0,6%. Ja przy tak niewielkich zmianach zauważyć różnicę gołym okiem? Model jest oczywiście
  • Odpowiedz
@Sproket20: Dobry troll, ale mam prosty eksperyment dla Ciebie ;)
Jedź nad morze, do dowolnego portu, weź ze sobą lornetkę/lunetę. Obserwuj przez nią odpływający statek. Nagle zacznie jego dół znikać!!!11oneone A potem cały zniknie!!!11oneone Następnie czekaj kilka dni. Jak wróci, to znaczy, że nie spadł, ergo Ziemia jest okrągła, a Ty właśnie na własne oczy zaobserwowałeś krzywiznę planety ;)
  • Odpowiedz
@Sproket20: Perspektywa to odwzorowanie głębi na płaszczyźnie, tyczy się obrazów 2D (!), a statek masz na żywo, w 3D ;) I nie znika, bo za daleko, tylko się ucina od dołu. Ale jak chcesz, to ja czekam na dowód, że jest płaska, czekam na zdjęcie krańca Ziemi! Bo zdjęć okrągłej się naoglądałem, czekam na zdjęcia płaskiej! ()
  • Odpowiedz
@DarkAlchemy: jak wpuszcza ludzi by eksplorowac biegun poludniowy. To moze sie tego dowiemy. Bardzo fajnie że wypisciles tez rakiete i widziales okragla ziemie. Mam nadzieje ze go pro zamontowane miales :-)
  • Odpowiedz