Wpis z mikrobloga

@packu: duża cukinia albo dwie, pół kilo pieczarek lub więcej bo i tak się zesmaza, pętko kiełbasy, papryka, cebula ile kto lubi i wlala. Plus przyprawy wedle uznania, ja zawsze robie na ostro i jest zajebiste.
@packu: wędzonka (najlepiej słonina), cebula, papryka i pomidory to baza. Opcjonalnie dodaje się cukinie, ziemniaki, boczek, kiełbasę, suszone wędliny, dynia, ostra papryka i wiele innych dodatków. Jeśli wędliny nie dodały smaku to doprawia się pieprzem, solą i opcjonalnie cukrem.
@packu: Jak leczo to koniecznie na smalcu (można ew. wytopić dużą ilość boczku na patelni, ale na smalcu smakuje najlepiej). Polecam zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka i czosnek, dać w cholerę papryki słodkiej i ostrej w proszku (tylko tak, żeby się nie przypaliło), potem dorzucić paprykę typu "różna-różnista", żeby było kolorowo. Poddusić i dodać pomidory (bez skórki, wycięte gniazda nasienne, pomidory miażdżymy/wyciskamy za pomocą umytej łapy; jak świeże są