Wpis z mikrobloga

#bmw Hej, mam pytanie głównie do użytkowników e39. Kupiłem dzisiaj pięknego sedana, który stoi jeszcze na oryginalnych 15 calowych alusach z chińskimi zimówkami, chciałbym kupić komplet letnich ale zastanawiam się czy nie walnąć sobie przy okazji większych felg. Tutaj pierwsze pytanie do osób, które jeżdżą na 16" i 17" (większe odpadają). Jak komfort? Głównie chodzi mi o szarpanie kierownicą na koleinach, czy to występuje w tym aucie? (w e36 na 215/55 rzucało mi autem jak szmatą). Jakie rozmiary opon macie założone? Nie wiem czy trzymać się fabrycznych czy np w przypadku 16" założyć 215 zamiast 225. Z góry dzięki za odpowiedzi :)
  • 21
@nokio: miedzy zimowa a letnia zawsze bedzie gigantyczna roznica nawet w tym samym rozmiarze. Inna guma w zimowej. Bardziej miekka a co za tym idzie jeszcze bardziej przyczepna (ale przez to szybciej sie sciera). I w ogole inaczej sie jezdzi w lato na zimowych.
Wysokosc profilu wplywa na "sztywnosc" jazdy. Wyzszy profil miekko na wybojach a niski czujesz jakbys jechal na samych felgach i czujesz najmniejsza dziurke w nawierzchni. Miedzy 65