Wpis z mikrobloga

Mircy, mam małe pytanko dotyczące dziedziny prawa podatkowego. Jestem studentem, pracuję sobie przez wakacje w dużym przedsiębiorstwie elektrycznym. Zatrudniony jestem na podstawie umowy o dzieło. Czy w przypadku zarobienia ponad 3k PLN pobiorą mi od tego podatek dochodowy? Jeśli tak, to w jakiej wysokości?

#prawo #podatki #pytaniedoeksperta
  • 5
  • Odpowiedz
Zatrudniony jestem na podstawie umowy o dzieło. Czy w przypadku zarobienia ponad 3k PLN pobiorą mi od tego podatek dochodowy? Jeśli tak, to w jakiej wysokości?

@reaper6161: Zawsze ci pobiorą zaliczkę na podatek dochodowy, w następnym roku będziesz musiał złożyć zeznanie i dostaniesz zwrot podatku od kwoty wolnej od podatku.
  • Odpowiedz
@reaper6161: Zamawiający jest płatnikiem zaliczki na podatek dochodowy. W momencie zakończenia waszej współpracy powinien wydać Ci druk PIT-11. Na koniec roku podatkowego wypełniasz PIT-27 i dostajesz zwrot nadpłaconego podatku.
  • Odpowiedz
@reaper6161: dokladnie, jest jeszcze viekawa kwestia, jezeli jestes studentem to prawdopodobnie jeszcze rodzice sie rozliczaja z tytulu posiadania dziecka wiec twoje przekroczenie dochodu 3 lub 3,5 k zabiera uprawnienia do takiej ulgi podatkowej. Poczytaj o tym bo dokladnie pamietam.
  • Odpowiedz
@katinka @fierce ok, rok temu miałem właśnie tak jak piszesz (ale nie przekroczyłem kwoty wolnej od podatku). Zarobiłem prawie równiutkie 3k PLN, rozliczylem sie, dostalem zwrot podatku ok 500 PLN. A w przypadku zarobienia np 4k PLN jaki zwrot powinienem otrzymać? Większy czy taki sam?
  • Odpowiedz