Wpis z mikrobloga

Większości Linux / Mac / Inny nie odpowiada, gdyż nie uruchamia tak dobrze exeków

@fervi: Większość wybiera Windowsa czy system Apple bo nie chcą się poruszać w gąszczu opcji, konfiguracji, konsol itp. tylko wolą coś ładnego, nieco prostszego i nie przeładowanego. Dlatego nikt normalny nie korzysta z DOSa czy Windowsa 95 itp.
@Mister_Handy: Nie, dlatego, że Windows 95 już nawet nie instaluje się na kompie, dodatkowo jest mniej funkcjonalny niż nowsze.
Windowsa można podzielić na przynajmniej 3 generacje (nie wiem jak ze starszymi niż 95)
- Windows 95, NT 3.1
- Windows 98, ME, 2000, XP
- Vista, 7, 8, 8.1, 10

Pierwsza generacja już upadła z tej listy (mały procent ma), druga umiera, trzecia rośnie w siłę. Jest to spowodowane funkcjonalnością, a
Co do Maca - nie wybiera się, gdyż jest prosty. Jak kupisz sobie laptopa z Linuksem (oficjalny), to wszystko będzie działać lepiej niż w Macu. Tylko, że nikt nie kupuje laptopów z Linuksem, a z Maciem wypada

@fervi: #shitwykosays

Miliony ludzi dały się omotać. Biedni.

System powinno się wybierać według potrzeb (tak samo aplikacje), ale tego się nie robi

@fervi: Bo dana osoba zwykle potrzebuje zwykłego telefonu, którzy działa, wysyła
@fervi: Masz rację. Tylko ty tak twierdzisz. I jedocześnie sobie zaprzeczasz

System powinno się wybierać według potrzeb (tak samo aplikacje), ale tego się nie robi - wejdź na tag android -> Telefon za 500zł? Moto G, Lumia 535 (czy coś w ten deseń). A czy dana osoba tego potrzebuje? Nie koniecznie

Sam napisałeś, że ludzie wybierają telefony nie według potrzeb a według portfela. I według portfela wybierają tanie androidy dzięki czemu
Gdyby każdy stawiał tyko na ilość funkcji to rządziłby Linuks na komputerach domowych a każdy miałby Androida z CM lub innymi modyfikacjami. A tak kupuje się telefon (który dla ciebie jest kombajnem) po to by działał na nim FB i wypok.lp. Ludzie nie kupują Androdów po to by mieć mea funkcjonalność.

Czemu ma 1%?

Bo jak na razie ten system to jedna wielka niewiadoma. Jest bardzo dobry i fajnie dopracowany ale nie
@Mister_Handy: A ja myślałem, że nie kupują Windows Phone bo:
- Huehue, zdzisiek, pa, nowy telefon z Łindołs Płon, a nawet Angry birdsy nie działajo
- huehue, głupku, trzeba było z Andrognidem, tam działajo

Wiesz, tak mi wyszło, szczególnie po tym, jak byłem u kolegi co miał Lumię i nawet do internetu w domu nie mógł się podłączyć, bo nie ma DHCP w Routerze, a nie udało się ręcznie wpisać (opcji
Miliony ludzi dały się omotać. Biedni.

@Mister_Handy: to się nazywa marketing.

Macintosh jest dobry, bo soft i hardware dobrze współpracują plus świetny marketing i masz 600mld$ wyceny Apple.
Mac jest zbyt drogi i ma za dużo głupich rozwiązań jak dla mnie. Wszystko przez biznesowy plan firmy. Żona ma jakiegoś tam i napewno lepszy niż windows.. ale kosztował pewnie 2x tyle co inny.

Linux jest dobry, ale gorzej ze wsparciem firmy robiącej
@rzet: Może. Co do 98, ME, XP (itd.) po prostu większość programów jest kompatybilnych między sobą; na 98 masz większość programów MS (np. DX9)
Windows robi takie "schodkowe" migracje.