Wpis z mikrobloga

@Sergeant_Matt_Baker: z kantonskim, to ciężko powiedzieć. Raczej tak samo jak z mandarynskim. Podstawowe słowa, gramatyka i ćwiczenie tonów. Dla mnie osobiście, jako osoby uczącej się chińskiego mandarynskiego, to kantonski jest nierealny. Ciężko mi uwierzyć, że można się do dobrze nauczyć nie mieszkając w kantonie czy makau.
  • Odpowiedz
Z góry mówię, że nie uczyłem się Kantońskiego, ale uczyłem się mandaryńskiego. Zasada powinna być podobna. Zacznij od systemu romanizacji/transkrypcji, podobno najpopularniejszym jest Yale, czyli sposób zapisu znaków "na nasze" literki. Jest też Kantoński Pinyin, zapytaj nauczyciela, który lepiej. Naukę czytania znaków zostaw sobie na dużo później, skup się na wymowie głosek i tonów (bardzo ważne!). Zapis tonów możesz sobie wybrać na zapis w fromie kresek, lub liczb, polecam kreski, jako
  • Odpowiedz
@Sergeant_Matt_Baker: uczę się w instytucie konfucjusza(we Wrocławiu jest darmowy dla studentów i doktorantów uwr). Generalnie potrzeba około godziny lub dwóch dziennie, aby dorównać poziomem osoby uczącej się takiego hiszpańskiego. Ściągnij sobie appke chineseskill na androida lub ios. Przerób wszystkie lekcje, to da ci jakoś obraz tego na co zwrócić uwagę i przy okazji coś zapamięta że słów i struktur gramatycznych.
  • Odpowiedz