Wpis z mikrobloga

Byłem dzisiaj w ośrodku narciarskim i nagrałem dwa #timelapse jak jechałem do ośrodka, i jak wracałem do domu. Mam fatalnego neta w domu więc wrzuciłem na youtuba tylko ten drugi film, możecie go zobaczyć tutaj: http://youtu.be/kmzKo3ugzoo (dostępne 2K), a trasa prezentuję się tak: https://goo.gl/maps/g3N46

TL;DR

Teraz trochę ponarzekam na warunki zimowe w #nowazelandia. Jest tu kilka ośrodków narciarskich, ja jestem w #queenstown gdzie są dwa popularniejsze: Coronet Peak i The Remarkables. Film przedstawia drogę powrotną z tego pierwszego. Jedną z najbardziej wkurzających rzeczy jest umiejscowienie tych ośrodków. Z centrum miasta do Coronet Peak jedzie się około 30 minut, do Remarkables około 45 (z mojej chaty +kilka minut), są też busy dowożące ludzi z miasta, ale nie myśl że za darmo, o nie, bilet w dwie strony kosztuje 20-30 dolców! Nie istnieje tutaj żadna infrastruktura noclegów w pobliżu ośrodków, codziennie trzeba dojeżdżać te naście kilometrów z miasta, w tym 10km (15km w Remarkables) górską, krętą drogą (podjazd na niskim biegu, silnik w aucie grzeje się motzno). Często trzeba też montować łańcuchy na koła w połowie drogi. Prowadzi to to straty około godziny dziennie na same dojazdy. Jednak mieszkanie mając wyciąg w zasięgu wzroku, jaki serwują nam ośrodki w europejskich Alpach, to coś co powinno być standardem, a nie luksusem. Brak śniegu też jest tu problemem, zimy są dosyć łagodne, a gęste opady śniegu zdarzają się rzadko, przez co przez większość czasu trasy są zlodowaciałe, mieszkańcy tutaj mają nawet drugą nazwę na jeden z tych ośrodków - Concrete Peak ( ͡° ͜ʖ ͡°) Kolejny problem to wiatr - wieje mocno, przez co wyciągi potrafią być nieczynne przez pół dnia, tydzień temu właściwie były nieczynne przez cały weekend, dzisiaj przez pół dnia. Już nie wspomnę o tym, że w sumie ośrodki są małe, a trasy krótkie. Także ten... Nowa Zelandia to zdecydowanie nie jest odpowiedni kraj do uprawiania sportów zimowych. Fajne są tylko widoki z góry ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#dzafelszukazycia
dzafel - Byłem dzisiaj w ośrodku narciarskim i nagrałem dwa #timelapse jak jechałem d...

źródło: comment_3f66LqAIZrGdICZEy2tGM6lkgQcwAIDD.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@goblin21:
Wiesz jak szukać więcej takich "płynnych" filmów? Te ujęcia z tego filmu to chyba najlepsze jakie widziałem, bo w innych to obraz tak strasznie skacze i nie ma tego co powinno być, a tutaj tak dobrze to wychodzi. Jeszcze te ujęcia przez taki las :D
  • Odpowiedz