Wpis z mikrobloga

Co te kuce xD Chcą zmieniać kraj ale nie potrafią nawet porządnie napisać matury z wiedzy o społeczeństwie xD

Absolwenci liceów, którzy podeszli do matury z rozszerzonej wiedzy o społeczeństwie zdobyli średnio 26 proc. punktów. > Żaden inny dodatkowy egzamin nie poszedł tak źle - pisze "Gazeta Wyborcza".

Gdyby w tym przypadku obowiązywał próg zdawalności z obowiązkowej matury - 30 proc. pkt - można byłoby powiedzieć, że uczniowie egzamin oblali. Tego pułapu na maturze z WOS nie przekroczyło aż 18 tys. na blisko 28 tys. piszących.

I np. tylko 11 proc. wiedziało, kto był szefem Rady Europejskiej przed Donaldem Tuskiem, zaledwie 15 proc. umiało wymienić formy uczestnictwa w demokracji bezpośredniej. A aż 60 proc. nie zdobyło nawet punktu z wypracowania.

Beka xD Prawdziwie świadomi wyborcy... Ale w internecie doradzają na kogo głosować w wyborach xD

#neuropa #bekazkuca #bekazkorwina #4konserwy #matura
  • 35
A kto napisał że nie zdali matury? Przecież wos nie jest obowiązkowy

@Gert: Od tego roku każdy maturzysta musi przystąpić do przynajmniej jednego przedmiotu na poziomie rozszerzonym, aczkolwiek nie musi na nim osiągnąć pułapu trzydzieści procent, by zaliczyć maturę - wystarczy, że zakoduje arkusz i wyjdzie z sali. Być może większość największych idiotów zdecydowała się po prostu na tę maturę?

Z drugiej strony, do WoSu w tym roku podeszło o dwa
@Gert: to jest statystycznie niemożliwe żeby tak zle poszlo,co tylko potwierdza moja teorie ze z WOSem jest cos #!$%@?. Albo kompletnie niedopasowali programi nauczania do klucza na maturze albo nie wiem co. Ale WOS to jedyna matura z która pod kilku lat sa jakies jaja wśród ludzi których znam i wśród mnie jak zdawalem. Ja to pol biedy, ale znam gości którzy serio byli mozgami i mieli śmieszne wyniki. A resztę
@OjciecMarek: matma to wiadomo czemu, tam anomalia jest jasna, w logicznym miejscu. Naciagaja oceny i spoko, nawet to popieram. ale #!$%@? woluntaryjny WOS rozszerzony? I to tak #!$%@? wyniki? Sorry ale te zjeby albo maja jakis kretynsko klucz albo #!$%@? czas sie jebnac w glowe za tanie wyniki bo w takim przypadku to już nie jest wina uczniów. Szczególnie ze jakbysmy wzieli inne matury polowy z nich to zaloze sie ze
matma to wiadomo czemu, tam anomalia jest jasna, w logicznym miejscu. Naciagaja oceny i spoko

@Krisskow: No nie - w lubelskim z matematyki jest praktycznie tyle samo "setek", co trzydziestoprocentowych rezultatów, skok pomiędzy 14 i 15 pkt jest stosunkowo niewielki. Z tych egzaminów, które mogłem sobie sprawdzić, bo do nich przystępowałem, rozkład normalny występuje tylko z podstawowego polskiego i rozszerzonej historii - przy czym w tej drugiej obraz zaburza nieco fakt,
Rozkład wyników z WoSu dla woj. lubelskiego - krzywej Gaussa to nie przypomina

@OjciecMarek: no niby jak ma przypominać symetryczną krzywą dzwonową jak jest narzucony warunek brzegowy (nie może być mniej niż 0 punktów)... Jeśli dasz maturę z matematyki bardzo trudną to też nie będziesz miał zwykłego gaussa bo jest obcięcie przy zerze.
Drugą sprawą jest to, że porównujesz WOS, który jest przedmiotem do wyboru (większość osób wybierających ten przedmiot wybiera