Aktywne Wpisy

Suchutkowy +11
Czyli Brudas z Lasu i Oskarek robili sobie wydzieranki ze screenów byle by pasowały do ich narracji... nie mówię, że Dubiel jest teraz niewinny bo i tak dużo sytuacji się nie klei ale jak się okazuje Ci internetowi szeryfi to zwykli oszuści. 0 wiarygodności. Jak mi powiecie, że to "outstanding move niczym w Grze o Tron, pułapka na Boxdela i Dubiela" to mam jedynie receptę żebyście zaj€bali baranka w ścianę. Bo chciałbym
TheFunGuy +6
#famemma Powoli zaczynam sobie uświadamiać że na tym tagu siedzi najgorszy margines społeczny. Cała ta afera obnaża nie tylko samych w sobie influencerów, ale całą społeczność internetową. Reakcja wykopków na filmik Boxdela i Dubiela jest conajmniej żałosna, ludzie Wy naprawdę nie widzicie sensownych argumentów, które jednak przedstawiają cała sytuację inaczej niż to jak to zrobił Wardęga z Konopem?
Tag na którym ludzie propsuja już od lat patologie (przyznaję, często potem się od
Tag na którym ludzie propsuja już od lat patologie (przyznaję, często potem się od

Mam sytuację przy transakcji gdzie mogę się spodziewać ok. 20 różnych exceptionów (awaria serwera, timeout, 500, transport error etc). Wszystkie z nich traktuje tak samo bo wszystkie oznaczają że mój komunikat nie dojdzie i tylko o to chodzi.
Czy z punktu widzenia 'dobrych praktyk' lepiej nadal wypisywać tych 20 exceptionów, czy lepiej po prostu walnąć:
"""dodać w docu dlaczego zastosowałem ogólny exception"""
try:
costam
except Exception as e:
logger.exception(e)
i mieć święty spokój?
#programowanie #python
Komentarz usunięty przez autora
SAFEEXCEPTIONS = Timeout, Error500, TransportError
try:
....
except SAFEEXCEPTIONS:
Exceptioni się nie sraj. sam tak robię w momencie, gdy z góry chcę złapać wszystkoexcept (jeden, drugi, trzeci) as e
Nie powinno a nawet nie wolno robić jednego ogólnego exceptiona.
Jak wiesz, jakie to dokładnie 20 Exceptionów, to lepiej łapać. Dziś godzina roboty więcej, później zmienić to aby jakiś Exception był inaczej obsługiwany będzie cięższe.
Używanie ogólnych Exceptionów jest też niebezpieczne - chcesz złapać jakąś płotkę, a przełapie i przepuści jakiś gruby błąd z innej bajki.
Dopisałem drugie zdanie właśnie o takiej sytuacji. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Faja: Przechwytywanie konkretnych typów wyjątków jest dobrą praktyką dlatego, że chcemy przechwycić tylko konkretne typy. A co, jeśli chcemy przechwycić WSZYSTKO? Jawnie łapiemy wszystko.
Normalnym też jest, że jeśli chcemy przechwycić wszystkie błędy połączenia to nie łapiemy osobno
BadRequestException,TimeoutExceptioniForbiddenException, tylko łapiemy klasę bazowąConnectionException.A klasą bazową dla wszystkich exc jest właśnie
Exception.Nie jest to złą praktyką,
Exception?