Wpis z mikrobloga

@Sh1eldeR: Jakie znasz języki i technologie przynajmniej dobrze? Jakieś oprócz JS? Ile zajęłoby Ci przerzucenie się np na C# (jeśli nie znasz go dobrze) np. ASP.NET na poziom przynajmniej przyzwoitych ofert pracy?
  • Odpowiedz
@chudzielec: Nie będzie w stanie dorwać żadnych projektów jako freelancer samouk bez doświadczenia a dostać pracę w RoR u nas jako junior jest praktycznie niemożliwe.
  • Odpowiedz
@rskk: Wszystko będzie w stanie zrobić, wystarczy że się zbyt szybko nie podda i z początku popracuje za półdarmo. Długoterminowo wyjdzie sporo na plus.

Niestety prawda jest taka że bez doświadczenia trzeba czasem robić niemal za free by zbudować sobie portfolio. Ja tak robiłem. Inni nazywali to wtedy frajerstwem, ja inwestycją w siebie.
  • Odpowiedz
@chudzielec: Niemal : D? Rubiego/RoRa zacząłem się uczyć jakoś w grudniu. Od około 2 miesięcy staram się dorwać jakiś staż(może być za darmo) czy nawet rozmowę na juniora. Totalnie nic, zero odzewu. Dlatego też zacząłem się przestawiać na PHP.
  • Odpowiedz
@rskk: poszedlem do pracy w Ruby on Rails po zrobieniu tutoriala na codeschool. Bylo ciezko ale w 3 miesiace ogarnalem wszystko na tyle ze spokojnie sobie radzilem w projekcie. Najlepsze wyjscie to rzucenie sie na gleboka wode.
  • Odpowiedz
@I-__-I: No a ja zrobiłem kilka tutoriali, przerobiłem Hartl'a, Learnrubyhardway, do tego swoje projekty.
Z czystej ciekawości, jak dawno to było i niech zgadnę, jesteś po studiach/byłeś wtedy studentem/miałeś doświadczenie komercyjne w programowaniu?
  • Odpowiedz
@kepulg:
Wyszedł ES6, a.k.a. ECMAScript 2015. Olbrzymie zmiany w stosunku do wersji ES5, z której w sumie większość Frontendowców i tak nie korzysta, mimo że nawet w przeglądarkach ma już bardzo dobre wsparcie (IE9+).

Google powinno wręcz huczyć na temat ES6. Nieskromnie dodam, że w tworzenie specyfikacji ES6 miałem bardzo skromny wkład -- zgłaszałem tam poprawki. Ale to do formalnej specyfikacji, do której 99% programistów nigdy nie zajrzy, bo to syf
  • Odpowiedz
@kepulg:
Większość rzeczy już została zaimplementowana przynajmniej w jednej. Tym razem robione to było we współpracy z twórcami przeglądarek. Wymyślano opcję, implementowano ją, patrzono jak się sprawdzi w boju. Istnieją też kompilatory ES6->ES5. Oczywiście nic jeszcze nie jest pełne. Ale choćby w NodeJS można bezpiecznie używać niektórych rzeczy.
  • Odpowiedz
@rskk: bylem wtedy studentem. Potrzebowalem papieru o zaliczenie praktyk a pozatym moi znajomi juz pracowali wiec ja tez chcialem:) wczesniej tylko java na studiach na takim bardzo slabym poziomie. Na rozmowie w tej pierwszej pracy dostalem jakies latwe zadanie to nawet nie znalem na tyle skladni rubiego zeby je zapisac to zapisalem w javie:) ale tepieresze 3 miechy to byla ciezka orka. Po pracy wracalem do domu i do nocy
  • Odpowiedz
@Sh1eldeR: Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, zresztą widzę że to u Ciebie normalny, wysoki standard. Pytanie może trochę głupawe, ale nie wiem, czy da się np połączyć AngularJS z np. ASP.NET, albo z PHP, RUBY itp? Tworząc jeden projekt? Czy jeżeli jest to AngularJS to nie może to być ASP.NET jednocześnie?
  • Odpowiedz
@Myszkowski: AngularJS to front-end który łączysz z back-endem czyli powiedzmy PHP(np Laravel), Ruby(np RoR), .NET, node.js(Express.js), Python(Django)
  • Odpowiedz