Wpis z mikrobloga

"Wpadło mi w ucho...", odcinek: 42, Stan Borys. Subskrybuj tag: #wpadlomiwucho

Słowo wstępu:

W dzisiejszym odcinku zapoznamy się z artystą, który swoją przygodę zaczynał w zespole Blackout u boku Tadeusza Nalepy. Był współzałożycielem zespołu. Dla jednych ten artysta może się okazać znany dla innych nie. Obecnie chyba ciężko usłyszeć coś jego w radiu czy tv, a jak już to lansowany jest najbardziej znany utwór. Mowa o panu, który nazywa się Stanisław Guzek a tworzy pod scenicznym pseudonimie Stan Borys. Muzyka jaką tworzy to mieszanka jazzu, rocka, bigbitu i popu. Poza twórczością muzyczną Guzek jest również poetą oraz teatralnym aktorem. Młodsi Wykopowicze zapewne Stana Borysa nie kojarzą, bo zaczynał on w latach kiedy wielu z Was jeszcze na świecie nie było. Mnie również nie było, ale jako fan polskiej muzyki sprzed lat zapoznałem się z twórczością Stana Borysa kilkanaście lat temu i na dobre wpadła mi ona w ucho.

Zacznę od najbardziej znanego utworu, najbardziej kojarzonego ze Stanem Borysem. Kompozycja o tytule "Jaskółka Uwięziona". Świetny wstęp z instrumentami smyczkowymi, później pianino. Utwór nabiera dynamizmu w refrenach, gdzie dochodzą też instrumenty dęte. Polecam też wersję live z Opola '73.

Wydaje mi się, że do równie znanych utworów z repertuaru Stana można zaliczyć "Chmurami Zatańczy Sen". Bardzo fajny wstęp na instrumentach smyczkowych i dętych oraz świetne przejście od 0:55 i zmiana tempa na szybsze.

Kolejna genialna kompozycja nosi tytuł "Wierzę Drzewom". Mamy tu fajny wstęp z melodią na pianinie. Później kompozycja napiera tempa, dochodzą instrumenty smyczkowe a od 1:12 mamy przegenialne przejście i burzę instrumentów od 1:44. Genialna melodia. Zdecydowanie mój ulubiony utwór.

Utwór "Idę W Drogę Nieznaną" zaczyna się dość spokojnie i podobnie. Pianinem i wokalem. Jednak w miarę upływu czasu kompozycja nabiera dynamizmu. Dochodzą gitary i instrumenty smyczkowe. Od 1:00 dochodzi też chóralny wokal w tle, który później będzie pobrzmiewał w refrenach.

Teraz coś naprawdę dynamicznego i podniosłego niczym hymn. Utwór "Zagrajcie Nam Dzisiaj Wszystkie Srebrne Dzwony". Początek to istna bomba, a następnie następuje zmiana brzmienia na spokojne, by później znów się rozkręcić.

Zakończymy utworem "Szukam Przyjaciela". Mamy tu mieszankę fajnych instrumentów: bas, gitary, instrumenty dęte i smyczkowe. Dobra i dynamiczna kompozycja.

Informacje techniczne:

Jeśli nie chcesz przegapić kolejnego odcinka to subskrybuj tag #wpadlomiwucho lub dodaj mój profil do obserwowanych.

Postaram się w miarę możliwości prezentować nowe odcinki regularnie, a każda subskrypcja będzie moim motorem napędowym.

Zatem jeśli szukasz interesującej muzyki, lubisz nowe brzmienia i nie zamykasz się na jeden gatunek - to zapraszam do subskrypcji.

#muzyka #oswiadczenie #wpadlomiwucho #muzykapolska #stanborys

Spis wszystkich odcinków i zespołów/artystów którzy w nich wystąpili:

1. Ramona Falls

2. Bang Gang

3. Fluke

4. Anoice

5. Eskmo

6. Baths

7. #!$%@?

8. ortoPilot

9. Lamb

10. The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble

11. Kammerflimmer Kollektief

12. The Temper Trap

13. Max Richter

14. Soap&Skin

15. Low Roar

16. James Blake

17. M83

18. The Cinematic Orchestra

19. Múm

20. Ayreon

21. Beirut

22. Saltillo

23. Bonobo

24. Amon Tobin

25. Unkle

26. Lia Ices

27. Quantic / The Limp Twins

28. Jacaszek

29. Bajzel

30. Bersarin Quartett

31. Eels

32. Ladyhawke

33. Air

34. Radiohead

35. Iglu & Hartly

36. Joy Division

37. Koop

38. Asaf Avidan & The Mojos

39. Fink

40. Woodkid

41. Julia Marcell
Emtebe - "Wpadło mi w ucho...", odcinek: 42, Stan Borys. Subskrybuj tag: #wpadlomiwuc...

źródło: comment_o9UWQVIYjHF3zNNDnyFSKwxVutjTjVXd.jpg

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
@Emtebe: Ooo, ciekawe. Puściłem sobie parę utworów i okazuje się że większość z nich znam (przynajmniej z melodii). :) Choć nigdy nie kojarzyłem ich z tym wykonawcą.
  • Odpowiedz