Wpis z mikrobloga

Mój Toruń 23: Kościół Akademicki
Rynek Staromiejski to nie tylko Ratusz - w zachodniej jego części znajduje się kościół Ducha Świętego. W wyniku tumultu toruńskiego zaistniała potrzeba budowy zboru dla gminy protestanckiej Starego Miasta. Było to spowodowane tym, że za karę po tumulcie odebrano protestantom obecny kościół Najświętszej Marii Panny i nabożeństwa odbywały się w Dworze Artusa. W 1741 roku, po zebraniu funduszy, wybrano projekt i rozpoczęto budowę. Jednak spotkało się to z ostrym sprzeciwem katolików, którzy potraktowali budowę jak złamanie warunków traktatu po tumulcie. Budowy zabronił sam król, po jakimś czasie jednak zezwolił, aby na fundamentach powstał dom modlitwy, który jednak miał przypominać kamienicę, a nie kościół. Tak też się stało - z początku kościół nie miał wieży. W 1891 roku rozpoczęto jej budowę i w tej postaci zbór przetrwał do 1945. Wówczas przeszedł on w ręce zakonu jezuitów, dziś jest znany jako siedziba toruńskiego duszpasterstwa akademickiego, dlatego też powszechnie zwie się go kościołem akademickim.
#mojtorun #torun
Oinasz - Mój Toruń 23: Kościół Akademicki
Rynek Staromiejski to nie tylko Ratusz - w...

źródło: comment_GgHoHCnWBpS7aaB45IA02rIgyGzmDOVw.jpg

Pobierz
  • 3