Wpis z mikrobloga

Wiecie co jest powodem tego, że FMA:B genialną serią jest? Bo ma klimat. A ogromną część tego klimatu robi muzyka. I już nawet pomińmy jej (wysoką!) jakość. Ważne tutaj jest to, że muzka po prostu współpracuje z obrazem i dialogami. Na palcach jednej ręki można by wyliczyć serie, które potrafią robić to co Brotherhood - umiejętnie używać motywów muzycznych. Tam po prostu widzisz pewną scenę i wręcz chcesz usłyszeć konkretny motyw. To tam po prostu działa. I mnie osobiście śmieszyło zarzucanie tej serii w recenzjach, że muzyka jest mało zróżnicowana. No do jasnej cholery, 3 OSTy, na których raptem po kilka utworów jest wariacjami (tak się używa tego słowa?) wcześniejszych. Dla mnie to nie brzmi leniwie, dla mnie to wprowadzenie i zachowanie odpowiedniego klimatu, z jednoczesnym powiewem świeżości. Ale to wszystko nie na temat. FMA:B ma Ante Meridiem (ciekawostka, tak się rozwija skrót AM, którym oznacza się godziny w kalekich krajach, stosujących skalę dwunasto, a nie dwudziestocztero godzinną; no wiecie, że rano, w sensie że np 9:00 AM). Genialnie rozkręcający się, hipnotyzujący, mistyczny i psychodeliczny utwór, z którego aż bije potęga tego złego i bezsilność głównych bohaterów wobec niego. Problemem jest tylko to, że w anime jest czysty, a w każdej jednej mp3 jaką znalazłem są trzaski - jakby ktoś źle go zripował i tylko taka wersja się rozeszła w sieci. Załączam wam wersję odszumioną, co jednak trochę ujmuje jej jakości. Jeśli ktoś z was ma źródłową, czystą wersję to błagam, ślijcie do mnie linki.

Who am I? One name you might have for me is the world, or you might call me the universe, or perhaps God, or perhaps the Truth. I am All, and I am One. So, of course, this also means that I am you. I am the truth of your despair, the inescapable price of your boastfulness.

#muzykazanime #randomanimeshit
ryhu - Wiecie co jest powodem tego, że FMA:B genialną serią jest? Bo ma klimat. A ogr...
  • 8
@jamal013: ja tego nie ściągnę, bo nie używam torrentów. Ale za to przekopałem się przez dziesiątki warezów i wszystkie brzmią tak, jak to co Ci teraz załączam. Już w pierwszych 5 sekundach usłyszysz wesołe trzaskanie, niczym z ogniska.
ryhu - @jamal013: ja tego nie ściągnę, bo nie używam torrentów. Ale za to przekopałem...