Aktywne Wpisy

misrz_mocy_ognia +22
Tak totalnie powaznie: czy tez wedlug was Rafonix totalnie nie wykorzystal swojego prime w internecie? Streamy z Ryba i klepanie Staszki do feudu z Magicalem, mieszkania z Kinga z roksy i walki na Fame. Czy on w cokolwiek zainwestowal te pieniadze? Byl czas, ze co chwile zmienial mieszkania i bral nowe fury w leasing. Banicja na youtube i twitchu totalne wykluczenie z internetu i depresja. Potem znalazl babe zrobil dzieciaka i tak

pan_kleks8 +12
#hotelparadise czy on tego nie wrzucił za szybko?

![[VIDEO] Wypadek na A1 Sierosław - Sceny po wypadku](https://wykop.pl/cdn/c3397993/5379198ae47936f6fb8134ecd8e7bb9036552ea1851ac944d41eb6bbf8416d0d,q70.jpg)

Mirki mam taki kod który działa, ale eclipse wyrzuca mi ostrzeżenie, że mogą być wycieki itp. Przeczytałem, że lepiej Scannera dać w nawiasach do try. Zrobiłem tak i mi teraz program nie działa. Tzn. zapętla się w nieskończoność:
"Ilu gier chcesz rozegrac?
Liczba musi byc liczba calkowita wieksza od 0
Ilu gier chcesz rozegrac?
Liczba musi byc liczba calkowita wieksza od 0"
itd.
Różnica w kodach jest tylko taka, że Scanner dałem do nawiasów w try(). Niby program powinien działać tak samo, ale jednak coś jest nie tak. Ktoś mógłby wytłumaczyć dlaczego i jak to naprawić?
pobranieLiczbyi daj while (true). To tak ogólnie, jeśli chodzi o kod. Nie jestem mistrzem Javy, ale mam wrażenie, że Scanner należy utworzyć raz, przed pętlą, i na nim wołać nextInt(), inaczej możesz tracić wejście które nowotworzone Scannery połkną.Wyjątki są do sytuacji wyjątkowych, np. nagłe zamknięcie połączenia sieciowego czy
dane.close();po pobraniu liczby.@co_to_sie_stanelo: Wydaje mi się, że potrzebuję wyjątków, bo chcę pobrać liczbę i muszę jakoś zareagować gdy wpiszę np. "abc".
@szymy: dane.close(); nie mogę użyć bo wtedy zamykam cały System.in i w innych metodach nie mogę już użyć Skannera. Już tak próbowałem i program mi się wysypuje.
dane.close();.https://docs.oracle.com/javase/tutorial/essential/exceptions/tryResourceClose.html