Wpis z mikrobloga

Cześć!
Chcę wyjechać na wakację zagranicę.
Hotel kazał z góry wpłacić zaliczkę.

Jak zrobić przelew zagraniczny w Euro i ile to będzie kosztowało?
Mam konto w mbanku.
Pytałem na czacie mbanku i konsultant nie jest w stanie wyliczyć mi kosztów przelewu 142,50Euro...
mówił o jakiś kosztach banków pośredniczących...których nie jest w stanie mi podać.
W sumie to niczego się tam nie dowiedziałem...

Jak to wygląda gdybym chciał przelać kasę przez Paypal?

#paypal
#internet
#pytanie
#finanse
#zagranica
#mbank
#komputery
#niewiemjaktootagowac
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@M4rcin: A jeszcze lepiej będzie, jak otworzysz sobie konto walutowe (niektóre banki mają darmowe). Wymieniasz kasę w kantorze, idziesz do placówki bankowej i wpłacasz na konto walutowe. Potem przelew - z reguły darmowy. Najprościej ;)
  • Odpowiedz
@jurny_juhas: żeby raz zapłacić w ciągu roku to nie opłaca się otwierać dodatkowego konta. Poza tym termin mam do 3 dni a wątpię, zeby tak szybko dało się to załatwić

@luckwaski: tak ale nie płącę opłaty za banki pośredniczące...płącę 33zł prowizji poczty i na tym koniec
  • Odpowiedz
@M4rcin: rozpocznij robienie przelewu to tam się pokaże ile musisz dopłacić za samą operację, mi chyba pokazało 30pln przy mniejszej kwocie ale na jakieś pozaeuropejskie konto o ile dobrze pamiętam
  • Odpowiedz
@luckwaski: "2012/06/13 - przelalem zaliczke za nocleg w Chorwacji 50 EUR SWIFTem. Pobrano 2 oplaty, 5 + 20 zl.
2012/07/26 - pobrano kolejna oplate ponad 40zl"

"napiszcie mi dlaczego mBank nalicza mi już 3 opłatę za wykonany przelew zagraniczny ??
Wpłaciłem 3 miesiące temu kwotę 120EUR zaliczki na wakacje do zagranicznego banku. Została naliczona opłata 25 zł. Miesiąc temu doliczono mi jakąś prowizję w wysokości 45 zł a dzisiaj 180
  • Odpowiedz
@M4rcin: Polecam zalozyc jednak to konto walutowe w mbanku. Zalozenie w placowce trwało cos ok 10 min lacznie z odpowiedziami na moje pytania. Konto jest darmowe a za kartę ktora jest nieobowiązkowa placę 30zl rok i mam darmowe wyplaty z bankomatow na swiecie. Jesli jest to inna waluta niz euro to visa bierze 3% za przewalutowanie a jak euro to mi normalnie sciaga z konta. Przelewy sepa do UE kosztują
  • Odpowiedz