Wpis z mikrobloga

#stan #zdrowie #mleko #alergia Prawda i mity o spożywaniu mleka

Ktoś zauważył dziwną prawidłowość: "Kiedyś ludzie wyjeżdżali za chlebem, dzisiaj, za mlekiem i miodem." Pewnie stąd powiedzenie: Pij mleko będziesz duży. Z mlekiem - jak z życiem – jest wiele prawdy i mitów.

Mleko. Pić czy nie pić – oto jest pytanie? Jedni twierdzą, że nie powinniśmy pić mleka, bo szkodzi. Inni są za tym, aby pić, gdyż ma ono cenne składniki mineralne i witaminy, niezbędne dla naszego zdrowia. Mleko krowie nie powinny pić niemowlaki. Bo na ogół wywołuje alergię. Dorośli zaś nie tylko mogą je spożywać, ale z kilku powodów powinni. Jedynym powodem wykluczenia mleka z diety dorosłych jest alergia na białka mleczne - kazeinę i białka serwatkowe - mówi specjalistka żywienia, dr inż. Katarzyna Okręglicka.

Czy dorośli nie trawią mleka?

- Jeśli chodzi o mleko i jego nie trawienie przez osoby dorosłe, to część z nich może nie trawić laktozy, czyli cukru, który jest zawarty w mleku. W przypadku takich osób nie zaleca się spożywania mleka, gdyż powoduje ono niekorzystne objawy w przewodzie pokarmowym - wzdęcia, biegunki czy zaparcia - wyjaśnia dr inż. Katarzyna Okręglicka, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, pracownik naukowy w Zakładzie Medycyny Zapobiegawczej i Higieny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Ale nawet, jeżeli nasz organizm nie toleruje laktozy, możemy zawsze sięgnąć po takie produkty jak kefiry czy maślanka, czyli fermentowane napoje mleczne. Są zdrowe, łatwo strawne, mają prócz kilku różnych białek, w tym odpornościowe, także tłuszcze, witaminy i sole mineralne, laktozę i związki organiczne.

W litrze mleka krowiego jest 30 gramów lekkostrawnych i bardzo wartościowych białek (około 24 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka) oraz pełna dzienna dawka wapnia, a zawarta w mleku kazeina usprawnia przyswajanie tego pierwiastka.

Mleko jest też dobrym źródłem witamin (w litrze jest 40 proc. dziennych potrzeb witaminy A, 30 proc. - D i 10 proc. E). Trzeba wziąć poprawkę na fakt, że ilość i skład witamin ulega znacznym wahaniom, zależnie od pory roku i składników pokarmowych krowy (dochodzi nawet do 2/3). Jednak, mimo wszystko, zawsze to dobre, tanie i bardzo ważne źródło cennych substancji dla naszego zdrowia.

Cholesterol, laktoza i wapń

W produktach mlecznych, takich jak: fermentowane kefiry, jogurty czy maślanka, obecne są bakterie kwasu mlekowego, które wydzielają enzymy trawiące trudno strawną przez nasz organizm, laktozę. Z tych względów te trzy produkty fermentowane mogą występować w jadłospisie osób z nietolerancją laktozy – podkreśla ekspertka żywienia, dr inż. Katarzyna Okręglicka.

Tłuszcz w mleku jest łatwo przyswajalny, bo ma postać emulgowaną, jako kuleczki szybko ulegające trawieniu. Występuje w nim też niewielka ilość cholesterolu - w 100 gramach mleka pełnego jest go 10 do 15 miligramów, podczas, gdy w maśle 200 do 300 mg. W dodatku, jak wykazują badania, specyficzny skład mleka i forma zawartych w nim tłuszczów, nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ludzi.

Zawarty w mleku cukier, laktoza, złożona jest z cukrów prostych, czyli glukozy i galaktozy. Laktoza nadaje mleku słodki smak i pomaga przyswoić wapń. Jest nam niezbędna do utrzymania właściwego środowiska bakteryjnego (trawiennego) w jelicie. Galaktoza utrzymuje prawidłowy rozwój układu nerwowego. Niemowlakom zapewnia ją mleko kobiece, które ma więcej laktozy, niż krowie.

Mleko zapobiega, chroni i leczy

W zeszłym roku uczeni z Niemiec, USA i Izraela dowiedli w badaniach, że mleko, jako dar od krowy, wspomaga odchudzanie. Naukowcy z Harvard School of Public Health stwierdzili zaś, że regularne spożywanie produktów mlecznych, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, aż o 60 procent.

Globuliny występujące w mleku wspomagają układ odpornościowy. A w połączeniu z miodem, czosnkiem lub cebulą, napój ten może skutecznie pomagać zapobiegać infekcjom i łagodzić ich skutki – warunek, że proces chorobowy nie jest w pełni rozwinięty. Jeżeli się zdarzy, że przemarzłeś lub przewiało cię, albo przemokłeś - wypij szklankę gorącego mleka. Poczujesz się lepiej, chyba, że tobie mleko szkodzi.

Alergia nie tak powszechna…

Panuje przekonanie, że bardzo często występują alergie pokarmowe, w tym na białka krowiego mleka, ale niestety to mit. W dłuższych badaniach stwierdzono, iż dotyczą zaledwie około dwóch procent populacji. Osoby uczulone na te białka, zdaniem lekarzy, nie mogą pić mleka i spożywać produktów mlecznych - serów, masła, jogurtów, kefiru, śmietany. Szkodzi im również krowie mięso. Dieta bez wyrobów krowich, chroni alergików przed poważnymi schorzeniami, skrajnie nawet przed śmiercią.

Rozpoznanie alergii nie jest trudne - wystarczy zbadać pod tym względem krew. Problem diagnostyczny występuje u dzieci do czwartego roku życia. W ich przypadku badania nie są w pełni wiarygodne. Z tego powodu specjaliści, w tym z Instytutu Matki i Dziecka, zalecają, aby maluchom do trzech lat, nie podawać "zwykłego" mleka, a jedynie odpowiednio modyfikowane.

Przy większym zagrożeniu alergią (problem rodzinny), gdy u dzieci występują nasilone dolegliwości układu pokarmowego i zmiany skórne - są w sprzedaży specjalne "mleka" lecznicze lub profilaktyczne, dobierane przez pediatrę, albo najlepiej alergologa.
Źródło: menstream.pl.

Stanisław Cybruch

Na zdjęciu ilustracyjnym – akcja "Pij mleko - będziesz kaleką" lub "Pij mleko będziesz wielki". Foto: arkadia-polania.pl.google.com.
stanislaw-cybruch - #stan #zdrowie #mleko #alergia Prawda i mity o spożywaniu mleka
...

źródło: comment_np1bFns5wDXh9T5oEjnClckB7Q2T2qNM.jpg

Pobierz
  • 1