Wpis z mikrobloga

Problem mam. Podłączyłem kablem HDMI tv do PC. GPU to HD4850, telewizor to LG 32LB5610. Telewizor 100hz, 1920x1080p. Po podłączeniu przy 100hz nie mogę ustawić rozdzielczości wyższej, jak 1600x1400 a przy 1920x1080p, nie mogę ustawić 100hz, tylko max 60. Czy jest to ograniczenie GPU? Przyznam, że mniejsze czcionki wyglądają fatalnie.
#pcmasterrace #telewizory #komputery #informatyka #rtv #lg #pytaniedoeksperta
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lerhond: Do niczego, zastanawiałem się właśnie, dlaczego tak jest. Wszystko super, tylko cholera, te mniejsze czcionki... ;/ No ale nic, jakoś trzeba przeboleć... Dzięki.
  • Odpowiedz
@Lerhond: Jest OK, nie napisałem, że nie jest. Problem mam cholera z tymi mniejszymi czcionkami ;/ Przykład - Kiepsko odczytuje się wiadomości na Mirko. Są rozmazane delikatnie i jakby litery na siebie zachodziły.
  • Odpowiedz
@Zielony34: Generalnie to działa tak że telewizor raportuje komputerowi jakie tryby może obsłużyć - nazywa się to EDID. Można kombinować z podaniem innego EDID ale możesz nie mieć obrazu.
  • Odpowiedz
@Zielony34: po pierwsze - czy obraz na TV nie jest ani trochę ucięty? (zmaksymalizuj jakieś okno i zobacz, czy widzisz całość paska u góry oraz paska zadań)
po drugie - w Windowsie są dwie znane mi opcje dotyczące wygładzania czcionek i może ich zmiana Ci pomoże.
1. wejdź w Menu Start i w wyszukiwarce wpisz :cleartype" i wybierz "Dopasuj tekst ClearType". Możesz tam zupełnie wyłączyć ClearType lub je jakoś dostosować.
  • Odpowiedz
@Lerhond: Dzięki, pobawię się. Podłączenie PC będzie mi służyło do filmów FHD i do okazjonalnego grania po zakupie bezprzewodowych akcesoriów. Do regularnego oglądania zaprzęgłem stary tablet z uszkodzonym ekranem.

Ekran na TV nie jest ucięty.
  • Odpowiedz