Wpis z mikrobloga

#wybory #kiciochpyta #facebookcontent #pytanie

spotkałem się już dziś kilkukrotnie z tym, że na fb ktoś pyta o to dlaczego rogi kart do głosowania są ucięte i zawsze pada ta sama odpowiedź:
- żeby niewidomy wiedział gdzie ma górę karty.

i tu mam (poważne) pytanie: czy niewidomy, kiedy już wie gdzie ma górę karty, to wie również jaka odległość dzieli każdą kratkę od np. tego uciętego rogu i dzięki temu może oddać samodzielnie głos stawiając krzyżyk w kwadraciku kandydata?

nie chodzi mi o żadne #teoriespiskowe ale moim zdaniem taki ucięty róg nie pomoże niewidomym głosować, bo jakby to powiedzieć... hm... są niewidomi. aczkolwiek mogę się mylić.

Pobierz opowiemwambajke - #wybory #kiciochpyta #facebookcontent #pytanie

spotkałem się już...
źródło: comment_803AEC3Cv5RmPS1f5qGzlKjyOEmdwzSy.jpg
  • 12
@opowiemwambajke:
Głosowania w lokalu wyborczym przy użyciu nakładki na kartę do głosowania sporządzonej w alfabecie Braille'a

Wyborca niepełnosprawny może głosować w lokalu wyborczym przy użyciu nakładki na kartę do głosowania sporządzonej w alfabecie Braille'a.

W dniu wyborów obwodowa komisja wyborcza wraz z kartą do głosowania wyda wyborcy niepełnosprawnemu, na jego prośbę, nakładkę na tę kartę. Po oddaniu głosu wyborca obowiązany jest zwrócić komisji obwodowej nakładkę na kartę.

powiążesz fakty?
@opowiemwambajke: Nakładka wygląda tak że ma wybrzuszony prawy górny róg, u góry informacja brailem a poniżej dziurki w nakładce a obok nich cyfry brailem. Członkowie komisji mają prawo podać słownie listę kandydatów na zasadzie "numer 1 - ABD, numer 2 - EOS, numer 3 - PWL" i tak dalej