Wpis z mikrobloga

#gamedev #unity3d

Teraz takie szybkie pytanie w trakcie kodzenia (programowaniem tego nie nazwę :/). jeśli mam postać na rigidbody sterowaną przez inputaxes, to czy jeśli wykorzystam ten gameobject i rigidbody z tej postaci i utworzę w oparciu o nie skrypt sterowania na innym komponencie to nie będą się te "dwa typy sterowania" gryźć? W sensie czy jednocześnie będzie działało sterowanie na inputaxes (wsad) i przypisanie wartości rigidbody do przycisków canvas na sterowanie dotykowe.

Rigidbody może być do dwóch różnych "sterowników"? Nie chce żeby mi telefon eksplodował od nadmiaru obliczeń :> .
  • 6
@TadeuszSynZygmunta: O, odkryłem przypadkiem działanie vectora3 na przesuwanie obiektu. zawsze do vectora3 miałem dopisane h,0,v gdzie h i v to odpowiednio input axes horizontal i vertical. Jak zmieniłem v na speed zamiast getaxis to się jak głupi zastanawiałem czemu to nie działa. Ale jak przypadkiem (bo głupi :/) wstawiłem jedynkę to nagle biegał niby z tą samą prędkością która wynosiła tyle ile speed, ale lepiej mogłem skręcać. Wychodzi więc na to