Wpis z mikrobloga

• 2
Mirki mam pytanie dotyczace #nieruchomosci i #prawo. Chce kupic mieszkanie i znalazlem licytacje sadowa mieszkania w miejscu ktore mi odpowiada. Podany jest numer ksiegi wieczystej i adres mieszkania. Jakie mam mozliwosci sprawdzenia mieszkania przed przystapieniem do aukcji komorniczej? Moge ogladnac to mieszkanie? Przed przystapieniem do aukcji trzeba wplacic ponad 17k zl. Zwracaja cala sume w przypadku gdy nie bede mial najwyzszej oferty? Jak to wyglada?
Licze na pomoc. Z gory dziekuje.
#komornik #licytacja
  • 31
  • Odpowiedz
@NewGuy:
to co napisał przedmówca + sprawdź w księdze wieczystej (ekw.ms.gov.pl) czy w dziale III księgi na pewno jest wpisana egzekucja (raczej nigdy sie to nie zdarza - żeby nie była - ale był wykop o jednym razie, że wpisu nie było i potem tylko problemy).
Od komornika powinieneś też uzyskać informacje co np. z obecnymi lokatorami mieszkania.
  • Odpowiedz
  • 1
@NewGuy: pamietaj, ze jak wygrasz masz okreslony czas na wplate calosci wylicytowanej kwoty. Zdaje sie miesiac, w przeciwnym razie tracisz wadium
  • Odpowiedz
@NewGuy: Poczytaj o eksmisji. Możliwość prawna jest, ale wyegzekwowanie jej jest ciężkie i wymaga jaj ze stali. Trudno o lokal zastępczy, a warto policzyć i koszty. Przecież zanim kogoś eksmitujesz to na mieszkaniu dług znów rośnie za CO, wodę, prąd, czynsz...
  • Odpowiedz
Przecież zanim kogoś eksmitujesz to na mieszkaniu dług znów rośnie za CO, wodę, prąd, czynsz...

@krzysztof114: na prąd jest podpisywana umowa na osobę, a nie na lokal. Co do reszty to prawda, ale teoretycznie i na to są sposoby. Podobnie jak na ekspresową eksmisję.
  • Odpowiedz
@krzysztof114: > meldunek nie jest związany z własnością

Jak również z prawem do przebywania w lokalu.

Ogólnie rzecz biorąc kupowanie nieruchomości "z wkładką" od komornika opłaca się wtedy gdy posiada się wiedzę jak szybko opróżnić lokal, ew. godzi się na dłuższy okres niemożności dysponowania lokalem.
  • Odpowiedz
@Palwed: Znów masz rację, ale znów nie trafiłem póki co na przypadek żeby się opłacało. Przewlekłość postępowania, brak lokali, niedouczony komornik + policja i zysk nam się topi. Zawsze wolę zakup od właściciela. Zawsze można na jego rzecz urwać coś od kosztów komornika za wymedowanie i wszyscy wychodzą z interesu zadowoleni.
  • Odpowiedz
@eyeti: wybacz, ale to już know-how który kosztuje:) I nie mam tutaj na myśli żadnych wirtualnych remontów, usuwania okien, odcinania wody itd.
  • Odpowiedz