Wpis z mikrobloga

@noisy: nie za bardzo da się wygenerować. Pobierałem wtedy dane z API Wykopu do bazy SQL, później obliczałem współczynniki korelacji między głosami (wykopami i zakopami) poszczególnych osób i nanosiłem dane na canvas HTML-owy w taki sposób, że odległość między punktami była proporcjonalna do współczynnika korelacji.

Niestety zmieniłem kompa i wyrzuciłem już ten kod. Sam skrypt do rysowania napisałem chyba w jakąś godzinę, ale wyciąganie danych przez API i przetwarzanie ich zajmowały
@noisy: nom, właśnie pisałem to po aferze z neuropą, bo zaciekawiły mnie te wykopowe kółka wzajemnej adoracji. :) Ale serio: analiza takiej ilości danych to wyzwanie raczej dla sprzętu, niż dla programisty. Tych głosów jest tyle, że nie sposób tego przetwarzać na bieżąco na domowym kompie. Wykresy na górze są oparte tylko na bodaj kilku procentach głosów (a ich tworzenie zajęło trochę czasu). :)
@StaryHipopotam: na 1 kompie może i tak, ale kto powiedział, że to musiałoby się liczyć na 1 kompie? :) można by to zrównoleglić, zrobić WykopCop@home, osoby które by chciały pomóc czyścić wykop same by dołączały do programu. A można było by zacząć analizować użytkowników wg rankingu, od samej góry zaczynając :)
@noisy: cóż, aż tak daleko moja ambicja nie sięgała. :D Ale to niewielka strata, bo kodu było naprawdę niewiele, chyba 3-4 tabele w SQL i kilkaset linii w PHP, napisałem to chyba w 2 czy 3 wieczory. Synchronizacja obliczeń wykonywanych równolegle to już znacznie trudniejsze wyzwanie. :)