Aktywne Wpisy
SaintWykopek +8
Mocno #!$%@? akcja. Jeśli ktoś czyta moje wpisy(albo w Discord) wie już że pojechałem pracować na Niemcy, niestety w mieszkaniu taki syf (na podłodze +rozwalony sedes i drzwi) że zrezygnowałem. Miesiąc płaciłem za pokój u Niemca szukając czegoś w okolicy(bez auta), nie udało się, znalazłem ofertę na magazyn 13€/h(Holandia), no super zdjęcia(mieszkań) pani mi pokazała. Byłem pod adresem, przyjechał koordynator, pytam się co to jest-wskazując na bungalowe osiedle, on mi gada że
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Witajcie Mirabelki / Mirki !
zwracam się do Was z prośbą o pomoc kulinarną
kilka dni temu napisałem na mirko oficjalnie, że dopadła mnie białaczka, z którą zaciekle walczę w szpitalu między innymi chhemioterapią
w związku z podjętym leczeniem moja dieta jest grubo zubożona, a przyjmowane przeze mnie sterydy strasznie wzmagają apetyt..
wiadomo, że szpitalnym kuchniom do gwiazdek Michelin cholernie daleko, ale chciałbym choć trochę urozmaicić moje dania.
szukam głównie jakichś sosów / past, którymi mógłbym smarować kanapki na śniadania i kolacje, ponieważ te dwa dania składają się ciągle z tego samego - kromka chleba, cieniutka warstwa masła oraz szynka
coś, co doda trochę luzu w tym sztywnym jak żelbetonowy kloc mieście chciałoby się rzec...
a teraz do rzeczy.. oczywiście nie mogę jeść nic ciężkiego, typu śmietany, sery.. żadnych rzeczy surowych, więc pomidory, rzodkiewki, ogórki i inne warzywa nie poddane obróbce cieplnej odpadają
jeśli chodzi o cebulę, to w minimalnych ilościach oczywiście gotowana ( chodzi tu o przygotowanie sosów )
wiem, że zadanie proste nie jest, ale liczę na Was
z góry dziękuję za wszystkie pomysły!
@gnida84: Powodzenia gościu, wierzę że pokonasz #!$%@?ę.
pastę jajeczną zamówiłem u żony już na jutro na śniadanie! :)
mniej więcej coś takiego wynalazłem :
Rybna pomidorowa
puszka rozdrobnionego tuńczyka
3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego
łyżka serka homogenizowanego naturalnego
sól, pieprz
posiekana bazylia
kiełki brokuła, lucerny
pasta z pieczoną papryk
Składniki:
125g kremowego serka
1 duża łyżka gęstej śmietany
1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
garść posiekanego drobno szczypiorku
odrobina oliwy
@gnida84: poszukajcie z żoną przepisu na ajvar, też jest spoko. No i fajnym dodatkiem do past jest feta, zarówno na smak jak i konsystencję.
A co do surowych warzyw, to współczuję, ale skąd takie obostrzenia? Ryby w puszce nie mają konserwantów [mówię o rybach typu ryba, woda sól, albo ryba, oliwa, sól, bo reszta to pseudo żywność], wątpliwej jakości jest za to sama puszka, co się tyczy
@gnida84 : surowa kiełbasa jak warzywa - out z miejsca, surowizna w ogóle out
@matra : chemia niszczy florę bakteryjną, a surowizna ma własną
@gnida84 zapytaj lekarzy czy możesz coś w stylu Nutridrinka - chleba nie posmarujesz, ale to odżywczy napitek. kupując na sztuki drogo, ale im więcej, tym taniej. Są też proszki do rozrabiania
http://apteka-hurtownia.pl/category/zywienie-medyczne /ensure to proszek do rozrabiania w wodzie; niektóre tego typu proszki można dorzucać też do zup/