Wpis z mikrobloga

@Mietek997: @bartosz-domagalik: Na początku miał być to dubbel belgijski, ponieważ wcześniejszy który warzyłem wyszedł zacnie. Jedyne co chciałem zmienić to chmielenie tak na 70IBU, ale z biegiem czasu receptura się pozmieniała i na samym końcu wyszło mi coś takiego. :) Zasyp to Pale Ale 66%, Wiedenski 15%, po 6% carapils, abbey i caraaroma. Zamiast carapils mialem dać wiecej wiedenskiego, ale w sklepach mozna zamawiac takie ilosci, ze wtedy zostalo by
@Mgr_Doc: Garnek na pewno trzeba, ja mam 30l i to najdroższe co trzeba kupić, około 100zł.
Mieszadło na pewno jakieś masz, wystarczy drewniana duża łyżka.
Termometr jest konieczny.
Jodowy wskaźnik skrobi - niepotrzebny.
Dodatkowe naczynie to po prostu czajnik czy garnek, wiec tez masz w domu.
Filtrator z oplotu - potrzebny.
Węże lepsze są silikonowe, bo przy wysładzaniu brzeczka przednia jest dość ciepła, wedlug mnie min 1 metr.
Fermentor potrzebny, ale
@Quimeen: Dziękuję za odpowiedź. Kwestia finansowa to sprawa drugorzędna, ale bardziej obawiam się konieczności składowania sporej ilości aparatury w mieszkaniu. Może na początek ograniczę się do samego fermentora.