Wpis z mikrobloga

@Emdowu: Twój obrazek w ogóle nie odzwierciedla sytuacji przedstawionej przez autora wątku.

niebieska dojeżdżasz do prawej krawędzi. A co gdyby z naprzeciwka ktoś jechał i tez chciał zawrócić? Mój kumpel w ten sposób oblał 2 razy

a dlaczego czerwoną? co, jeśli ktoś z prawego dolnego rogu jedzie i chce skręcić w lewo? wychodzisz z nim na czołówkę, bo jedziesz lewą stroną.

@LOLWTF: @kregoslupdiabla: Serio? Jak ktoś z prawego dolnego
@Mave: nie byłem przekonany, jak jest traktowany taki twór. Mi logiczny się wydaje zawracanie na krótko, ale myślałem, że dla przepisów jest to zwykły kawałek jezdni dwukierunkowej. Na szczęście dowiedziałem się, że to jest taki twór, jak przełączka :)
@LOLWTF: Spoko, w sumie nie trzeba tu przepisów, bo logika podpowiada czerwoną opcję. Przeraża mnie, że tyle osób się z tym kłóci i jeździ codziennie po drogach.
@Emdowu: Naprawdę nie chce mi się przeglądać kodeksu, ponieważ na pewno można tam znaleźć coś o miejscach służących jedynie do zawracania i szczególnych zasadach, które tam obowiązują. Podsumuję to jednak tak: dalej utrudniajcie sobie życie.

Co do złych nawyków, to zupełnie się z tym nie zgodzę, ponieważ sprawdzenie czy coś jest przełączką/zawrotką/nawrotką przed wykonaniem zawracania, uczy nawyku myślenia przed wykonaniem manewru na drodze.
@Emdowu: Czy jazda na bezkolizyjnym skrzyżowaniu (dwóm pasom z naprzeciwka świecą się sygnalizatory kierunkowe w lewo) tak, żeby sobie nie zajeżdżać drogi też uczy złych nawyków?

Ogólnie widzę, że dyskusja do niczego nie prowadzi. Jestem zdania, że powinno się analizować sytuację na drodze. Jeżeli ktoś pojedzie wg "twojej" metody - OK, na pewno nie wjadę w niego ani nie obtrąbię, bo nie ma po co. Nie mam zamiaru jednak stwarzać sytuacji
@Emdowu: to nie jest żaden zły nawyk, tylko nieumiejętność poruszania się po drodze. Na zawrotkach zawraca się przy lewej stronie a na skrzyżowaniach przy prawej. Argument o złych nawykach jest absurdalny. To może zabrońmy wyprzedzać, bo później ludzie giną wyprzedzając na trzeciego? Takiego złego nawyku uczymy pozwalając na wyprzedzanie.
@TypowyPolskiFaszysta: Dałem Ci dowód, że jednak uczy to złego nawyku (link wyżej, połowa ludzi chcąc wjechać na stacje ustawia się na krótko - jeżdżę tamtędy co drugi dzień), a mimo to nazywasz go absurdalnym. Przyjęło się na krótko (nie jest to uregulowane prawnie), poprawnie jest na długo. Gdyby pytanie brzmiało, która trasa jest mniej kolizyjna odpowiedziałbym na krótko. Sam nawracam na krótko. Nie rozumiem oburzenia.

Przykład, który podałeś nie ma nic
@Emdowu: bo twierdzisz że powodem złego ustawienia ciężarówek jest manewr zawracania na krótko, a ja twierdzę że powodem jest to że oni nie znają przepisów i jest to tylko i wyłącznie ich problem, a nie przepisów. Czy mistrzowie lewego pasa robią źle jadąc lewym, czy tutaj też mamy zwalić winę na to, że jakby zasady były inne i możnaby jechać ciągle lewym, to nie byłoby czegoś takiego jak mistrz lewego pasa?
@TypowyPolskiFaszysta: Trochę nie rozumiem do czego zmierzasz. Nie napisałem, że to wina przepisów i oczywiście, że jadący lewym pasem robią źle. Nie wiem tylko po co to przytaczasz.

Przystaje po prostu na tym:
Poprawnie: niebieska
Jak się przyjęło: czerwona (na krótko) i sam tak jeżdżę.

Jeżeli się mylę, przytoczysz cytat z kodeksu zamiast mówić z głowy i jak Ci się wydaję to przyznam Ci rację bez problemu. Szukałem przed chwilą czegoś
@kezc: W Legnicy jest kilka takich skrzyżowań na jednej drodze i jest to miejsce gdzie #!$%@? 50% wszystkich #!$%@? ( ͡° ͜ʖ ͡°) I bardzo dobrze, że #!$%@?ą. Czasem zdarzy się jednak perełka, która to ominie na egzaminie, a później wjeżdża we mnie gdy jadę niebieską drogą. I stoi przy swojej racji dopóki smerfy się nie zjawią ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale mimo
@TypowyPolskiFaszysta: Przy zawracaniu obowiązuje art. 22.2, ew. art. 22.3, art. 22.5 ustawy PoRD, jednak gdyby to miało utrudnić komukolwiek ruch lub zagrozić bezpieczeństwu należy zrezygnować z zawracania (art. 22.6 ustawy PoRD). Zawracający NIE MA PRZED NIKIM PIERWSZEŃSTWA. Na miejscach do zawracania (na przejazdach przez pas dzielący) zawracamy przy lewej krawędzi jezdni objeżdżając pas dzielący. Na skrzyżowaniach dróg zawraca się tak jak wykonywanie dwóch skrętów w lewo w zależności od tego czy