Wpis z mikrobloga

W ogóle rozkmińcie że na początku serialu dobzi byli Jon, Sansa Arya a czarnym charakterami była Sersei Jaimie i Tyrion.

Przyszedł piąty sezon, Jon zaczął zabijać, Arya trenuje się na rasowego zabójcę a Sansa świadomie wychodzi za psychopatę.

Meanwhile Sersei zaczęła walczyć z grzechem w Przystani, Tyrion jedzie ratować świat a Jaimie swoją córkę :)
R.R. Martin już nas niczym nie zaskoczy, rozgryźliśmy go :)
#got #graotron #gameofthrones
  • 8
@Manniieekk: Granice pomiędzy dobrem a złem u Martina zawsze były zatarte, ale...

1. Tyrion nigdy nie uchodził za czarny charakter, bo jego jedyną zbrodnią było to, że urodził się karłem, a samo nazwisko przecież nie czyni z niego plugawca.
2. Jon nie jest zabójcą, tylko postępuje zgodnie z kodeksem honorowym Ludzi Północy, który wpoił mu ojciec.
3. Sansa wciąż jest tylko marionetką w rękach Littlefingera, w dodatku niezbyt bystrą.
4. Cersei
A metamorfoza Jaime'a tak naprawdę w serialu jeszcze nie zeszła, bo rozmowa pomiędzy nim a Tyrionem podczas ucieczki z lochów została mocno okrojona. Dalej jest tym samym facetem, którym był we wcześniejszych sezonach, tylko twórcy zaczęli stopniowo ujawniać jego motywy, przez co widzowie inaczej go teraz postrzegają.

@Elodin: eee... ale przemiana Jaimiego nie zaszła przez rozmowę z tyrionem tylko przez Brienne. I zmiana ta de facto została juz w serialu pokazana
@szymon_jude: Opierając się tylko na kreacji książkowej, to nie do końca - Brienne co prawda była postacią, przed którą Jaime się otworzył, jednak nie ona doprowadziła do gruntownej zmiany w jego zachowaniu, bo to nastąpiło dopiero w momencie, gdy Tyrion wykrzyczał mu bolesną prawdę o Cersei.

Z kolei zmiana postrzegania jego postaci - co w serialu, ze względu na jego ograniczenia, jest tożsame z przemianą postaci - nastąpiła w momencie, gdy
@Elodin: dałem Ci plusa, ale zabrałem po

3. Sansa wciąż jest tylko marionetką w rękach Littlefingera, w dodatku niezbyt bystrą.

Sansę szanuj cuttasiarzu, daleko jej do tępej dziewczynki z 1. sezonu. Widać to już było w #!$%@? Przystani, kiedy walczyła przeciw Joffrey'owi, tylko błędnie uznała Tyriona za swojego wroga.

@Manniieekk: Jon wykonał wyrok na dezerterze, normalna rzecz. Ned zrobił dokładnie to samo w pierwszym odcinku pierwszego sezonu. Sansa świadomie wychodzi
@flejwaflejwaplejapleja: Sansę książkową propsuję i wciąż mam cichą nadzieję, że przechytrzy Littlefingera w jego własnej grze. Problem mam niestety z jej serialowym odpowiednikiem, bo jej przemiana na ekranie została ukazana w cholernie karykaturalny sposób - z naiwnego dziecka, które postrzegało świat w romantycznych barwach, uczyniono skrajnie zimną Darth Sansę, która dalej posłusznie wykonuje polecenia Petyra, mimo że te są z odcinka na odcinek coraz bardziej idiotyczne.