@biczplis: Hm, czytałem jego wszystkie posty - wydaje się być osobą związana z MONem (i przetargiem), ale na forum tego nie ma, może podesłał komuś na prv. Zresztą, apelowałem tam do chłopaków, żeby taki post ktoś stworzył (niechktoś.jpg), więc mogę się czuć pomysłodawcą ;)
Co ci wszyscy znawcy upierają się przy tych dużych śmigłowcach. Jeżeli byłyby takie założenia przetargu to firmy zaoferowałyby takie maszyny. Jedno z wymagań tutaj napisanych 12 żołnierzy z ekwipunkiem. Ilu bierze żołnierzy H92 i AW101? Znacznie więcej. Wymóg utworzenia centrum serwisowego w Łodzi jest czysto polityczny, bo zakłady nie maja co robić. Może że Świdnikiem był problem, ale wojsko nie powinno narzekać na współpracę z Mielcem przy modernizacji Bryz.
@qubeq: W internecie. Nie wiem o co pytasz. O niejawny przetarg na uzbrojenie wojskowe? O wywiady w których producenci deklarują co nam dadzą? O dokumenty inwestorskie odnośnie udziałowców poszczególnych spółek? Modele 1:1 do wydruku żebyś pomierzył osobiście? ;)
@LooZ: Jestem pod wrażeniem tego posta. Czytałem z zapartym tchem aż mi kawa wystygła ( ͡°͜ʖ͡°) Szukałem trochę jasnych informacji na temat tego zakupu i niewiele znalazłem, a tu konkretny post z wyjaśnieniami. Z miejsca sub, plus i szacunek.
@LooZ: wydrukowałem sobie ten tekst. teraz czekam tylko na typowe hurrdurr starego: paczemu polskich nie mogli wziąć! tylko zagranico! te rządy to nierządy! WTEM! wyciagne karteczke przed chwilą wydrukowaną i będę zarzucał soczystymi faktami (mam nadzieje). czekam na tę chwilę, czuję zbliżającą się konfrontację z rodzinnymjanuszem
@GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni: Post nie jest mój (znaleziony w odmętach internetu, ale już zlokalizowano autora) - zaznaczę to przy wrzucie na wykop.
Ad 1) Przyjęty jeszcze za PiS-u program modernizacji floty śmigłowców zakładał zakupienie 156 śmigłowców do różnych zadań opartych o tę samą platformę (innymi słowy typ śmigłowca). Po wyborach w 2007 r. sprawę odłożono i przetarg rozpisano dopiero w marcu 2012 r. Od początku MON - zależnie od aktualnej sytuacji ofertowo-politycznej - zmieniał jego warunki. Początkowo planowano nabycie 26 śmigłowców: 16 transportowych i 3 poszukiwawczo-ratownicze (SAR), dla Wojsk Lądowych oraz
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°
Komentarz usunięty przez moderatora
Szukałem trochę jasnych informacji na temat tego zakupu i niewiele znalazłem, a tu konkretny post z wyjaśnieniami.
Z miejsca sub, plus i szacunek.
czekam na tę chwilę, czuję zbliżającą się konfrontację z rodzinnymjanuszem
http://www.wykop.pl/link/2512951/fakty-o-przetargu-na-smiglowce-wojskowe/
Ad 1)
Przyjęty jeszcze za PiS-u program modernizacji floty śmigłowców zakładał zakupienie 156 śmigłowców do różnych zadań opartych o tę samą platformę (innymi słowy typ śmigłowca). Po wyborach w 2007 r. sprawę odłożono i przetarg rozpisano dopiero w marcu 2012 r. Od początku MON - zależnie od aktualnej sytuacji ofertowo-politycznej - zmieniał jego warunki. Początkowo planowano nabycie 26 śmigłowców: 16 transportowych i 3 poszukiwawczo-ratownicze (SAR), dla Wojsk Lądowych oraz