Wpis z mikrobloga

Zlecaliście kiedyś wymianę oleju w manualnej skrzyni biegów? Jedni piszą, że się tego nie robi, inni że co 100k km. Mój sześciobiegowy dieselek ma już ćwiarę na zegarze, a nie wiem czy ktoś kiedykolwiek stosował w nim ten zabieg. Biegi nie wchodzą tak fajnie jak w innych samochodach, ale to podobno normalne w tych silnikach nawet od nowości. Jaki jest koszt takiej wymiany? Jaki olej dla 2.0 HDI?

#samochody #warsztat #mechanika
  • 15
@VeryApe: Wolę zapobiegać niż naprawiać, tym bardziej, że skrzynia to nie mały koszt.

@c4-pl-: Jak się wylewa to znaczy, że olej jest. Chodzi mi raczej o to, czy ten olej się nie zużył po takim przebiegu.
@Blastboy: Zasadniczo się nie wymienia, jeśli nic się nie rozwaliło i np. się nie wylał. Czasem, jak coś dłubiesz, to i tak spuszczasz, a wtedy możesz wlać nowy.

Chcesz robić zgodnie z zaleceniami producenta, to sprawdź co w instrukcji piszą na ten temat. Olej praktycznie się nie zużywa, nie ma wysokiej temperatury, nie ma produktów spalania :)
@Blastboy: sprawdz poziom czy jest ok i zostaw jak jest ja w swojej wymieniałem wymieniałem i w innych i powiem tylko ze olej w samochodzie ~300k a nowy różni sie niewiele, poza tym w korku i tak masz magnes który opiłki metalu wyłapuje, wyczyść go!
@Szlaufman: Drążek nie lata (chociaż w poprzednim samochodzie mocno drży, ale w tamten nie chcę już dokładać nawet złotówki). Biegi po prostu trochę ciężko wchodzą, ale to podobno standard dla tych silników.