Wpis z mikrobloga

#pytanie #program #grafika

Szukam jakieś małego, prostego programu do grafiki. Zmienianie rozmiaru, formatu, przycinanie itp. Jakby miał funkcję do dorysowywania czegoś to fajnie, ale nie musi mieć.

Od wielu lat używam IrfanView (do zmiany rozmiaru, konwersji itd). Jest szybki i ma wszystko co mi potrzeba. Oprócz obsługi przeźroczystości w PNG.

Podobnie PhotoFiltre (używam do szybkiego dorysowywania czegoś, zmiany koloru itd). Też nie obsługuje przeźroczystości.

Wszystko co mi potrzeba jest dostępne w Photoshopie lub GIMP-ie. Ale one uruchamiają się bardzo długo. Potrzebuję coś szybszego do podstawowych operacji.
  • 5
@Icesowy: Używałem CS5, CS4, CS3, CS2 - uruchamiają się powyżej kilkudziesięciu sekund. Znalazłem nawet 7.0 CE, ale to nadal jest kilkanaście sekund. Taki IrfanView jest gotowy w 0,5 sekundy. Jak zamykam i zaraz otwieram to jest dla mnie ogromna różnica.
@josh: Dawno temu kiedyś próbowałem i też coś mi nie pasowało w nim. Ale sprawdzę (chociaż z tego co kojarzę, to jest dosyć rozbudowany, wiec pewnie też długo się uruchamia).