Wpis z mikrobloga

Mirki, potrzebna pomoc. Mój #rozowypasek szuka nowego pióra. Budżet do 100zł (max ~150zł).
Najbardziej zależy jej na tłoczku, które jak zauważyła dostępne jest tylko do Sheaffer G100 ( >100zł ( ͡° ʖ̯ ͡°)).

Pióra nad którymi się obecnie zastanawia to:
- Pilot MR (czy ktoś wie, jaki jest dokładnie do niego tłoczek),
- Sheaffer VFM lub G100.

Obecnie ma Sheaffer Prelude 355 ze stalówką F i podoba jej się, że jest ciężkie (>30g). Z góry uprzedzam, że Parker i Lamy odpadają.

Pomożecie?
#pioro #piorawieczne #pomocy

• 2
  • Odpowiedz
@m3rcu: Halo, ja też znam się co nieco. Bardzo fajny jest Faber Castell Basic, jest masywny, pisze bardzo dobrze i jest tłoczek w zestawie, a znajdziesz go za jakieś ~80 zł.
A jeśli nie boisz się poeksperymentować z chińczykami to polecam (sam posiadam) Hero 767, jest duże, ciężkie, pisze gładko i czadersko wygląda :D
  • Odpowiedz
@m3rcu: Sheaffera Gift 100 można upolować taniej niż za 100zł, jeśli nie zależy jej koniecznie na tym, żeby był nowy ze sklepu.
Pilot MR powinien wypaść dobrze, może nawet lepiej niż jej Prelude. Przyjmuje standardowe naboje, wejdzie do niego standardowy tłoczek (Pelikan, Waterman, Schneider, chińskie noname), do kupienia osobno. Dobrze byłoby przymierzyć tłoczek przed zakupem.

Do VFM tłoczki ponoć nie wchodzą. I jakościowo jest dla mnie klasę niżej od Pilota MR.
  • Odpowiedz