Wpis z mikrobloga

#unity3d

Taki problem mam.

Jest sobie rigidbody i koliduje sobie z innym colliderem bez rigidbody. Problem polega na tym, że przy pierwszej kolizji na urządzeniach mobilnych następuje zauważalny lag, co ciekawe tylko przy pierwszej kolizji, później już działa ok.

To tak jakby system fizyczny startował w chwili kolizji dopiero, a nie na starcie gry, chociaż mogę gadać głupoty, szukałem na necie informacji ale nic nie znalazłem, może ktoś spotkał się z takim czymś?

Obiekt ma ustawione sleeping mode na start awake i collision detection na discrete.
  • 13
A co robisz w momencie w momencie wystąpienia kolizji? Czy nie używasz jakiegoś zasobu (np odegranie dźwięku, stworzenie obiektu) który nie był jeszcze użyty przed momentem kolizji?
@blisher: @chudzielec: @Wextor: Heh, problem znowu powrócił xD

Znowu zwiechy w momencie kolizji, tylko teraz przy kilku pierwszych kolizjach. Zacząłem szukać, gmerać, testować i wiecie co się okazało?

Lagi powodował text, z tego nowego systemu UI w unity. Miałem licznik monet, podczas kolizji zwiększałem ten licznik o jeden. Miałem w opcjach tekstu ustawione "best fit" czyli żeby text mi się ładnie skalował do okienka. I to powoduje lagi na