Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do Mirków w #norwegia

Jak realnie w porównaniu do ofert na finn.no wyglądają koszty wynajmu mieszkania.

Znalazłem np mieszkanie w Stavanger 60 m2 cena 6700/miesiac. Czy muszę doliczyć do tego tylko rachunki ? Jaki zakres kwot wchodzi w grę. Czy są może jeszcze jakieś dodatkowe opłaty?

Obliczam aktualnie opłacalność wyjazdu z rodziną. Jak skończę chętnie udostępnienie

Pozdrawiam
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tsstolik:
@platkiowsiane:
Bez jezyka ciezko dostac prace. Jesli nie masz pewnej pracy to rodzine sciagnij pozniej zebys nie wydawal za duzo. Mam za soba 2 miesiace szukania pracy w NO (glownie Bergen)
5 tysiecy znajomy placil za pokoj (centrum, przychodzila sprzataczka)
  • Odpowiedz
@NYCBronx: udalo ci sie cos znalezc? Mowili ci, ze cie nie zatrudnia przez to, ze masz za slaby norweski czy co? Mozesz jakos sprecyzowac? Pytam, bo za 2 tygodnie sie przeprowadzam i sam rozpoczynam poszukiwania tylko ze w Oslo
  • Odpowiedz
@platkiowsiane: juz kiedys rozmawialismy (chyba ze swoich dwoch poprzednich kont pisalem)
Szukalem pracy razem z zona 2 misiace. Nic nie znalezlismy. W ofertach pracy w wiekszosci dopisek "tylko z norweskim w mowie i pismie"
Pomimo ze rozmawiam po angielsku nic nie znalazlem. Bardzo polubilem szefa jednej z firm transportowych. Nawet po powrocie do polski wymienialismy sie emailami z zyczeniami swiatecznymi.
Rok pozniej gdy bylem juz w USA wyslal mi email
  • Odpowiedz
@platkiowsiane: nie poddawaj sie. Podobnie jak my pracy szukal inny chlopak. Byl nawet dluzej niz my. W dniu naszego wyjazdu dostal umowe :)
Wiekszosc poznanych polakow byla w wieku 20-25lat i przyjechala popracowac sezonowo. Chodzili po domach i pytali czy nie trzeba czegos zrobic. Oni prace mieli caly czas (pomimo to konkurencja duza) My chcielismy umowe i czegos na stale.
  • Odpowiedz
@NYCBronx: Ja znam norweski to licze na to, ze dzieki temu cos znajde. Poki co mam wynajety pokoj w centrum Oslo i mam zamiar chodzic i roznosic cv gdzie wlezie. Mozesz napisac w jakie miejsca celowac wg. ciebie warto (gdzie jest szansa powodzenia). Chodzi mi o miejsca gdzie nie trzeba miec duzo doswiadczenia (w razie czego dopisze kilka miesiecy w C ( ͡° ͜ʖ ͡°) tylko
  • Odpowiedz