Wpis z mikrobloga

@Cavalorn: robisz na tyle na ile mozesz zejsc. Nic na sile. Jezeli widzisz, ze mobilnosc nie pozwala na gleboki przysiad to proponuje zaczac rozciagac sie w szczegolnosci stawy biodrowe i wzmocnij gorset miesniowy.
  • Odpowiedz
@Cavalorn: byly badania, ktore pokazuja, ze najwieksze przeciazenia na kolanach sa w momencie, gdy zatrzymujesz sie rownolegle do ziemi. Jest to nienaturalne i zwieksza ryzyko kontuzji.
  • Odpowiedz
Czyli dobrze robię ( ͡° ͜ʖ ͡°) dlaczego tak często w necie piszą o pozycji równolegle do ziemi? Przecież to strasznie niekomfortowe jest.

@Cavalorn: Bo wtedy możesz dać więcej ciężaru, niektórzy się tym podniecają ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

@Cavalorn: Ja robię równolegle bo mam rozwalone kolana. Nawet bez ciężaru jak wstaję z przykucu to kolana bolą i strzelają to co dopiero ze sztangą. Jak byłem młody to rozwaliłem sobie 2 razy staw.
  • Odpowiedz
@Cavalorn: pozycja równolegle do ziemi jest bez problemu do wykonania przez niemal każdego. Głębsze zejście wymaga już silniejszych mięśni brzucha i pewnego treningu.
Są ludzie którzy robią to naturalnie ale większość nie będzie w stanie.

@koniarek: to nie badania tylko zwykła fizyka. I nie chodzi o przeciążenia na kolanach.
Przy kącie prostym jest największy moment względem osi która przechodzi przez kolano. Co znaczy tyle, że wtedy masz największy ciężar do
  • Odpowiedz
@berti: głębsze zejście a mięśnie brzucha? dużo bardziej odczuwam to w dolnych partiach pleców, mam wyprostowaną lordozę i dużo ciężej utrzymać mi prawidłową postawę w przysiadzie tzn dupa do tyłu ( ͡° ʖ̯ ͡°) ale w brzuchu jakoś nie odczuwam.
  • Odpowiedz
Są ludzie którzy robią to naturalnie

@berti: Jak zaczynałem robić przysiady to do pozycji równoległych kolan, później naczytałem się o atg i chciałem sprawdzić jak głęboko zejdę. Bardzo się zdziwiłem, że bez żadnych treningów pogłębiających mogę bez problemu zejść do poziomu, że dupa styka się z łydkami.
  • Odpowiedz
@Cavalorn: mam na myśli głębokie mięśnie brzucha, które zapewniają stabilizację sylwetki. Jak masz te mięśnie słabe, to schodząc nisko podwijasz miednicę bo ciało szuka pozycji w której nie wywali się na ziemię.
Plank jest najlepszym ćwiczeniem na mobilność w przysiadzie.
  • Odpowiedz
@Cavalorn: jak myślisz "dupa do tyłu" to z dużą pewnością stwierdzam że robisz przeprost. Kręgosłup ma być w pozycji neutralnej.
Stan prosto, wypchnij całe powietrze z płuc, ale tak na maksa. Teraz masz odpowiednią pozycję kręgosłupa.
Z takiego stanu masz zrobić przysiad
  • Odpowiedz
@Cavalorn: sprawdź bokiem do lustra czy robi Ci się koci grzbiet jak zrobisz sobie przysiad bez sztangi trzymając się czegoś.
Jeśli w sytuacji kiedy nie musisz trzymać równowagi (bo złapałeś się czegoś) jesteś w stanie zrobić ATG z prostymi plecami, to do wzmocnienia są mięśnie głęboki brzucha
  • Odpowiedz