Wpis z mikrobloga

@ccombat: w mojej opini najtrudniejsze jest dostosowanie regulaminów do obowiązujących przepisów. Nie wiem w jakiej branży chcesz działać ale największym kosztem początkowym jest stworzenie dobrej strony, najlepiej zapisującej na serwerze również porzucone koszyki. Dużym kosztem stałym są reklamy googleadwords, oraz w zależności od fraz, pozycjonowanie. Jeśli portfel klientów też jest duży w twojej branży to stworzenie jakiegoś intranetu, żeby ogarnąć zamówienia
@ccombat: Jak dużą ilość produktów masz do sprzedaży?
Allegro pobiera spore prowizje więc do ceny którą chciałbyś otrzymać musisz doliczyć 3 lub 6% w zależności za jaką kwotę sprzedajesz przedmiot.
@ccombat: musisz zrobić analize rynku. Powiedzmy chcesz sprzedawać produkt w polsce. Wygooglaj konkurencje, sprawdzaj kilka pierwszych stron googla. Po wejściu na strone sprawdz w informacjach, albo regulaminach nazwę firmy (często 1 firma ma kilka domen). Oszacuj w ilu procentach rynek jest już zajęty i czy znajdzie się miejsce dla ciebie. Chcesz sprzedawać produkt pod swoją marką czy będziesz pośrednikiem?
@ccombat: jeśli podaż mała a rynek chłonny to spróbuj stworzyć jakieś landing page, na początek nie muszą być super. Zajmij jak najwięcej domen odpowiadających profilowi produktu- nawet jak miałbyś ich nie używać w pierwszej fazie. Jak chcesz mieć duży obrót i w przyszłości przychód netto to bez seo i addsów się nie obejdzie. Jeśli tego nie zrobisz, a rynek jest chłonny to w kilka miesięcy ty staniesz się detalistą na allegro
@ccombat: Prowadzę kilka sklepów i z tego żyję od ładnych paru lat. Najważniejszy jest pomysł! Samo wdrożenie to kwestia wyboru. Ja też zaczynałem z jakiś gotowych rozwiązań ale w końcu przeszedłem na prestashop. Wcale nie jest to trudne. Wystarczy parę dni poczytać o tym i próbować. Koszty wówczas znikome- serwer i domena płatna rocznie. Oczywiście największym kosztem to już sam koszt prowadzenia działalności w Polsce. Na Alledrogo też jestem ale ceny
da sie to rozkrecac pracujac na etacie ? (opcja bezpieczna)

@ccombat: ogarnij sobie jakiś gotowy sklep, np. shoplo, do tego dropshipping żeby nie bawić się kartonami i siedzisz sobie wygodnie w korpo, a pieniążki same spływają na konto ( ͡ ͜ʖ ͡)