Wpis z mikrobloga

@WapniakZJury: No właśnie mam dylemat bo we wszystkich przepisach są WLP007 Dry English Ale albo Wyeast 1098 British Ale - ale nie chcę wydawać ponad 30zł na same drożdże. US-05 dają chyba nieco inny profil smakowy, więc zastanawiam się nad Danstar Nottingham.
  • Odpowiedz
@stjimmy: Moim zdaniem US-05 sprawdzą się dobrze, bo i tak chmiele zakryją pracę drożdży. Dla Dry English Ale i British Ale odpowiednikami będą S-04, Windsory i teoretycznie M07 British Ale.
  • Odpowiedz
@stjimmy: Ja ponad rok temu robiłem na Wyeast 1056 American Ale. W recepturze z BYO faktycznie były WLP007, ale olałem, bo akurat 1056 miałem pod ręką. W zgodnej opinii znajomych wyszło bardzo spoko :)
  • Odpowiedz
@jcollier: Piłem wiele razy :) Aromat w moim klonie był faktycznie uboższy, ale to też może kwestia jakości całego procesu. Tak czy owak, nie drążyłem zbytnio tematu wtedy, wziąłem w zasadzie pierwszy przepis z brzegu. Zauważ tylko, że przepis był z BYO z 2010 r., więc receptura mogła od tamtego czasu ulec korektom.
  • Odpowiedz