Wpis z mikrobloga

@aikonek: Dwa żółtka są wadą wyłącznie na fermach jaj zarodowych. Przy jajach konsumpcyjnych nie jest to.istotne. Jajka takie rzadko się trafiają w sprzedaży, ponieważ większość ferm wymienia nioski co roku, a to starsze osobniki dużo częściej składają z dwoma żółtkami.
@aikonek: A co do niestosowania jaj w piekarniach i cukierniach - też o tym słyszałam, ale nie wiem na ile to prawda. Moja rodzina posiada hurtownię jaj i zaopatruje w towar kilka piekarni i cukierni. Żadna z nich nie używa proszkowanych czy mrożonych jajek, tylko normalne.
@powiedz: no tak jak powiedziałem, można takowe kupić na bazarach albo mniejszych sklepach. Jak widać czasem taniej, czasem drożej, a czasem w takiej samej cenie. :)
@Zaff: bardzo możliwe, aż tak nie siedzę w temacie. Ojciec kiedyś przez wiele lat prowadził hodowlę kur niosek, to te z wieloma żółtkami po prostu nie szły do konsumpcji.