Wpis z mikrobloga

Gram sobie w PoE, ale słabo mi idzie w sumie. Mam wrażenie, że wybór wojownika był kiepskim wyborem. Zresztą nigdy nie ogarniałem gier, gdzie jest cała drużyna. Nigdy też nie skończyłem Baldursa, Icewind Dale'a czy Planescape'a. Powinienem dalej grać w PoE, zmienić postać na np. Paladyna (który zapewnia buffki więc może będzie mi łatwiej mając skutecznego tanka) czy może wrócić się do poprzednich dobrych cRPG, które pominąłem? Halp
#pillarsofeternity #baldursgate #planescape #icewinddale #gry
  • 13
  • Odpowiedz
@Sordi: Wojownik i Paladyn są całkiem fajni. Paladyna lubię za aury/wskrzeszenie, a Wojownik to niezły tank. Jeśli nie spieszysz się ze zrobieniem Bezkresnych Ścieżek, to powinieneś w miarę łatwo przejść grę z fabularnymi kompanami (Bezkresne Ścieżki to moim zdaniem najtrudniejszy element gry).

Na Paladynce brałem dwuręczny miecz oraz talent na nawiązywanie walki z dodatkowym przeciwnikiem, a Edara robiłem pod full tanka czyli również ten sam talent + klasowy na 3
  • Odpowiedz
@Sordi:
Powinieneś inwestować głównie w moc plus kondycję, stanowczość średnio Ci się przyda w walce. Do tego talenty na obsługę konkretnego gatunku broni i stylu. Kolejna sprawa, że musisz koniecznie mieć kapłana w drużynie, jak nie spotkałeś Niezłomnego to zatrudnij jakiegoś. Jeżeli chodzi o wybór klasy to możesz spróbować grać mnichem, jest stosunkowo bezobsługowy tak jak wojownik.
  • Odpowiedz
@Sordi: Wojem będziesz mieć mniej problemów bo ma więcej wrogów może jednocześnie przyblokować - przy czym obrażenia on będzie miał bardzo małe ale nie on jest od zadawania ich.
  • Odpowiedz
@Sordi: Nie wydaje mi się, żeby to była kwestia wyboru złej klasy. Bardziej obstawiałbym nieogarnięcie założeń walki. Obejrzyj jak grają bardziej wprawione osoby (nie jacyś randomowi jutuberzy czy inni strimerzy), zobaczysz jak ważne jest pozycjonowanie, pauzowanie, zwracanie uwagi na słabe punkty przeciwników i zrozumienie systemu engagement. Sądzę, że nawet obejrzenie kilku takich filmików przelotnie zarysuje Ci podstawy "jak grać".
  • Odpowiedz