Regionalizmy łódzkie cz. 3 CZARNE - rodzaj krwistej kiełbasy, także zupa zaprawiana krwią drobiową (najczęściej z kaczki). W Łodzi CZARNE to KISZKA ŁÓDZKA czyli wyrób przypominający wyglądem kiełbasę a konsystencją kaszankę (zamiast kaszy jest dodana bułka - stąd inna nazwa BUŁCZANKA) #regionalizmylodzkie #lodz
@Nicy: Ze wszystkich kiełbas tylko czarnego nie trawię, na moje nieszczęście cała rodzina to Łodzianie od pokoleń i smak na to mają zapisany w genach i często widzę to w lodówce.
@Krzemien: dokładnie, jestem z tych osób, które nie krzywią się na żaden rodzaj jedzenia, bo wszystkiego trzeba w życiu spróbować, ale czarne jest po prostu dla mnie niesmaczne, szczególnie z uwagi na jej specyficzne przyprawy ;)
CZARNE - rodzaj krwistej kiełbasy, także zupa zaprawiana krwią drobiową (najczęściej z kaczki).
W Łodzi CZARNE to KISZKA ŁÓDZKA czyli wyrób przypominający wyglądem kiełbasę a konsystencją kaszankę (zamiast kaszy jest dodana bułka - stąd inna nazwa BUŁCZANKA)
#regionalizmylodzkie #lodz
#slask #gwaraslaska #godompodslonsku
#pdk
@soadfan:
@Nicy: