Wpis z mikrobloga

Regionalizmy łódzkie cz. 3
CZARNE - rodzaj krwistej kiełbasy, także zupa zaprawiana krwią drobiową (najczęściej z kaczki).
W Łodzi CZARNE to KISZKA ŁÓDZKA czyli wyrób przypominający wyglądem kiełbasę a konsystencją kaszankę (zamiast kaszy jest dodana bułka - stąd inna nazwa BUŁCZANKA)
#regionalizmylodzkie #lodz
Nicy - Regionalizmy łódzkie cz. 3
CZARNE - rodzaj krwistej kiełbasy, także zupa zapr...

źródło: comment_ZRkvHD87014ST6HDc5aOfPcQ5TfNGiwo.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nicy: Ze wszystkich kiełbas tylko czarnego nie trawię, na moje nieszczęście cała rodzina to Łodzianie od pokoleń i smak na to mają zapisany w genach i często widzę to w lodówce.
  • Odpowiedz
@Krzemien: dokładnie, jestem z tych osób, które nie krzywią się na żaden rodzaj jedzenia, bo wszystkiego trzeba w życiu spróbować, ale czarne jest po prostu dla mnie niesmaczne, szczególnie z uwagi na jej specyficzne przyprawy ;)
  • Odpowiedz