Wpis z mikrobloga

#it #siecikomputerowe #tcpip #tipoftheday #ipv6 #windows7 #wifi #wificontent

Czo ten IPv6 odjebuje to ja nawet nie.

Od kilku dni zajebywało mi neta (komp z XP na IPv4), tak ze nawet na router nie szlo sie dostać. Posniffowałem sobie troche pakietów u siebie w domu i okazało się, że pierdylion komunikatów ICMPv6 "Neighbor solicitation" i SATNET EXPAK (#!$%@? wie co to jest) szło na potęgę po radiu. Googlowałem trochę w #pracbaza i przyczyn moze być mnóstwo:
- albo Windows 7 coś #!$%@? (ustawienia pakietów ICMPv6 w domyślnym firewallu)
- albo wi-fi w lapku z tymże (tym bardziej jak jest na chipsecie Intela oparta - ponoć nowe stery załatwiają problem, ale nie wiem)
- albo router nie potrafi tego dobrze obsłużyć (mam TP-LINK W8961ND) i się dławi

Ponieważ padam na pysk i nie chciało mi się bawić w dogłębne IT, poprosiłem kumpla o wyłączenie obsługi IPv6 w swoim lapku w windzie. Profit: sieć znowu działa jak trzeba. Jak nie korzystacie z tego, to możecie wyłączyć (ponoć i tak jest dziurawy i można robić DDoSa z jego wykorzystaniem)

Ych, a ile nerwów zjadłem przy tym...

Co lepsze Mirki, obeznane w sieciach i IPv6 niech podrzucą pomysły gdzie jeszcze należy szukać przyczyn i jak zapobiec takiej sytuacji - z chęcią poczytam.
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@m00n: zły pieniad wypiera pieniadz lepszy z resztą z jakiekos powodu któryś wykład z rzędu jest ale wiecie panowie inzynierowie lepiej to już było a teraz jest tanio i wy macie to polaczyc
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: Brednie ijeszcze raz brednie. Nie słuchaj betonu na uczelni tylko sam się dokształcaj w tej dziedzinie. Ci ludzie żyją w epoce hubów i ethernetu 10mbit. O token ring nawet się nie będę wypowiadał. Powiedział wam wykładowca ograniczenia tego protokołu? FDDI było używane w sieciach szkieletowych jakiś czas temu. O ile sama topologia pierścienia nie jest zła to te technologie są przestarzałe i nie używa się ich już nigdzie. Poczytaj
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: Przerabiałem na studiach to samo. Wykładowcy żyją we własnym świecie i chociażbyś go zasypał toną technicznych argumentów to zdania nie zmieni (podobnie jak z kobietą) i dalej będzie twierdził że HUB>switch i ja np usłyszałem ze w sklepach czy małych firemkach powinny stać przełączniki ATM. Musisze te informacje mocno odfiltrowywać niestety :)
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: Czy nie studiujesz przypadkiem na PG ? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W domu możesz sobie odpalić jakiś symulator do cisco np dynampis. Ściągnąć sobie scenariusze i ćwiczyć. Ja kiedyś jak nie było takiego dostępu do metod wirtualziacyjnych kupiłem sobie 3 switche 2950 i 3 routery 2610XM do tego pare polizingowych kompów i robiłem sobie różne konfiguracje.
  • Odpowiedz
nie przez wykopka z laptokiem w akademiku ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@m00n: wstrzymaj konia! ja już dawno po studiach, rzecz tyczy się wifi w mieszkaniu. i to nie ja mam laptopa (choc mam ale rezyduje glownie w pracbazie) ;]
  • Odpowiedz