Wpis z mikrobloga

Znawcy, czym różni się wolant od orczyka bo nie mogę tego zrozumieć jakoś. Wolant steruje nachyleniem w pionie i poziomie (wiem że może prymitywnie to nazywam) a orczyk tylko sterem kierunku? Który element w takim razie odpowiada za skręcanie przednim kołem podczas manerwowania po lotnisku?
#lotnictwo
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czlowiek_golab: Wolant steruje lotkami oraz sterem wysokości. Orczyk odpowiada za wychylanie steru kierunku. Sterowanie na ziemi jest zależne od typu samolotu. Może to się odbywać np. za pomocą orczyka (pedałów), można do tego wykorzystać jako wspomaganie ciąg silników itp. W F-16 jest przełącznik, umożliwiający sterowanie kołem za pomocą joysticka i orczyka (z tego co mi wiadomo).
  • Odpowiedz
Skoro samolot jest w locie to używając pedałów oprócz ruszania sterem kierunku rusza się także przednie koło? (Awioneki i sztywne podwozie)

@czlowiek_golab: W samolotach ze sztywnym podwoziem też zazwyczaj znajduje się jakiś system odłączający sterowanie przednim kółkiem w locie, np. w małych Cessnach przednie podwozie jest skonstruowane tak, że da się nim skręcać tylko kiedy jest dociążone wagą samolotu na ziemi.
Gdyby sterowanie przednim kołem działało w locie, to mogłoby
  • Odpowiedz