Wpis z mikrobloga

Widawa, Kiwi IPA
New Zealand IPA
Ekstrakt 16, 6.2% alk.
8 zł - 0.33l
Warka do 28.03.2015

Słody:
- jęczmienny

Chmiele:
- Pacific Jade
- Rakau
- Motueka

Czyżby Antypody okazały się nową Ameryką? Chmiele z tamtych terenów są teraz zdecydowanie modne, co potwierdza coraz większa ilość eksperymentów z surowcami z Australii czy Nowej Zelandii. Jak Wojtkowi Frączykowi wyszła ta próba?
W aromacie mocne owoce egzotyczne, ale bardziej w kierunku brzoskwini z puszki. Są one dominującym zapachem, co w IPA jest dobrym znakiem. Na uznanie zasługuje również piana, która jest średnio wysoka, ale za to bardzo drobniutka i sztywna prawie jak piana z białek, a zarazem gładka jak na espresso. Barwa herbaciana, lekko zamglone.
"Udało się, i to jak cholera", cytując profesora Kuppelweisera z "Seksmisji". Wysoka, ale krótka goryczka skontrowana wyraźną stroną słodową, a do tego świeżości dodaje smak nowozelandzkich chmieli. Jak na IPA z taką goryczką - bardzo pijalne.
Ogólnie, mógłbym to piwo podać jako bardzo dobrego przedstawiciela stylu z mocną goryczką (gratka dla hopheadów), ale powiem, że jest ono po prostu smaczne. Smacznego!
#piwo #ocenpiwo #degustujzwykopem #craftbeer #browarhipster i nowy tag #thebobolodegustuje
T.....o - Widawa, Kiwi IPA
New Zealand IPA
Ekstrakt 16, 6.2% alk.
8 zł - 0.33l
Wa...

źródło: comment_5e5pqykIz1yBSKsjHklaUM1nWrmJxM4b.jpg

Pobierz
  • 5
@brass: jak dla mnie rynek jest aż przesycony amerykańcami, wszędzie cytrusy. Dobrze, że się pojawiły nowozelandczyki, bo to zawsze jest jakaś dobra odmiana. Sam na koncie mam jedno piwko zrobione na Rakau i bardzo zadowolony z rezultatów jestem, a niedługo chyba jeszcze będzie New Zealand Mango Rye Saison IPA xD