Wpis z mikrobloga

#vvksiazka #cytaty #klubksiazki

- Ten biedaczek to człowiek dobry jak świeży chleb i nikomu nie wadzi. A że lubi się

przebrać za babę i sobie gdzieś tam pośpiewać? No i co z tego? Ludzie są obrzydliwie źli.

Don Anacleto milczał, spuściwszy wzrok.

- Są głupi, a nie źli - zaprotestował Fermin. - Głupi. To nie to samo. Zło zakłada jakąś moralną

determinację, jakiś zamiar i pewną myśl. A głupiec nie pomyśli ani się nie zastanowi. Działa instynktownie,

jak zwierzę, przekonany, że robi dobrze, że zawsze ma rację; dumny, że p----------a, za przeproszeniem,

każdemu, kto widzi mu się inny od siebie samego, i wszystko jedno, czy dlatego, że innego koloru,

wyznania, języka, narodowości, czy też, jak w przypadku don Federica, dlatego, że lubi inaczej spędzać czas

wolny. Źli ludzie jeszcze mają swoje miejsce na świecie, zbyteczni są skończeni głupcy

- Proszę się uspokoić, bo w przeciwnym razie gotów jest pan sobie w wątrobie kamień wyhodować -

poradził mi. - Zaloty są jak tango: czysty absurd i same esy-floresy. Ale to pan jest mężczyzną i na pana

spada obowiązek podjęcia inicjatywy.

Zaczynało to brzmieć dość ponuro.

- Podjęcie inicjatywy? Ja?

- A co pan chciał? Nabycie prawa szczania na stojąco musi swoje kosztować.

- Ale Bea dała mi do zrozumienia, że sama da mi znać.

- Nie masz pan najmniejszego pojęcia o kobietach. Założę się, że to dziewczę wygląda teraz tęsknie w

stylu Damy Kameliowej przez okno swego pokoju, wyczekując pana, by uwolnił ją pan z rąk ojca okrutnika

i pociągnął ze sobą w wir wyuzdania i grzechu.

- Serio pan mówi?

- Sprawdzone i udowodnione.

- A jeśli postanowiła, że na oczy już mnie więcej nie chce widzieć?

- Panie Danielu! Kobiety, prócz beznadziejnych przypadków, jak nie przymierzając pańska sąsiadka

Merceditas, obdarzone są znacznie większą inteligencją niż my, a przynajmniej są bardziej szczere wobec

samych siebie względem tego, czego naprawdę chcą, a czego nie chcą. Inna sprawa, czy komuś o tym

mówią. Staje pan wobec zagadki samej natury, panie Danielu. Femina, Babel i labirynt. Jeśli dopuści pan, by

się zaczęła zastanawiać, jest pan zgubiony. Proszę pamiętać: gorące serce, chłodny rozum. Kodeks uwodziciela

Zafon "Cień wiatru"
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach