Aktywne Wpisy
MRoczny96 +844
grand_khavatari +43
#polityka #konfederacja
Przeraża mnie, że konfa jest obiektem większej nienawiści niż PIS, isłysze to też zwykłyh ludzi a nietylko opłaconych botów nawykopie
Tak jakby to konfa przez lat rujnowała gospodarke
I niszczyła demokracje
Ja rozumiem niechęć do nich ale żeby zapomnieć o Pisie iukierunkować cały hejt w konfe jakby to ona była problemem??
Przeraża mnie, że konfa jest obiektem większej nienawiści niż PIS, isłysze to też zwykłyh ludzi a nietylko opłaconych botów nawykopie
Tak jakby to konfa przez lat rujnowała gospodarke
I niszczyła demokracje
Ja rozumiem niechęć do nich ale żeby zapomnieć o Pisie iukierunkować cały hejt w konfe jakby to ona była problemem??

Stanisław Mackiewicz - Myśl w obcęgach. Studia nad psychologią społeczeństwa Sowietów
★★☆☆☆☆☆☆☆☆
Jak dla mnie ta książka powinna mieć tytuł "myśl w obcęgach - krytyka społeczeństwa sowietów"
Bardzo nie lubię książek gdzie pogląd jest jasno dyktowany, nie pozostawiając czytelnikowi ani odrobiny pola do własnej interpretacji. Tutaj tak niestety jest. Na temat sowietów padają jedynie określenia dające poczucie, jakoby całe społeczeństwo sowieckie było jednym autonomicznym organizmem pozbawionym mózgu. W tekście co prawda pojawia się statystyka że 70% społeczeństwa nienawidzi władzy, co pozwalałoby sądzić że spora część zachowała trzeźwe myślenie - niestety ci ludzie w książce się nie pojawiają. Dodatkowo irytujące, silne konserwatywne nacechowanie oraz ciągłe zestawianie wysokiej cywilizacji łacińsko-chrześcijańskiej z niską -bolszewicką pozostawiły u mnie spory niesmak
2/10 bo przeczytałem
#bookmeter