Wpis z mikrobloga

@Myszkowski: Osłonka barierowa (inaczej osłonka termokurczliwa). Jest to taka specjalna folia w formie tunelu o różnych średnicach. Osłonka ta jest przystosowana do gotowania w niej wędlin i broń boże nie przenosi smaku foli. Folia pięknie schodzi z mięsa.

Osłonka taka kurczy się podczas schładzania kurczy się razem z farszem przez co nadaje się świetnie jako zamiennik szynkowaru.
@DelPiotrek: Tak jak mówiłam robiłam tylko w osłonkach barierowych, według takiego samego przepisu możesz robić również w szynkowarze. Konkretnego przepisu nie mam bo zawsze robię na oko :), ale idzie to mniej więcej tak.

Dzień 1:
Mięso kroimy na różne kawałki (najlepiej żeby były różnej wielkości wtedy się lepiej poukładają, niektórzy też rozklepują trochę kawałki mięsa tłuczkiem i podobno się łatwiej kroi ja tego nie robię). Przekładamy do miski zasypujemy peklosolą