Wpis z mikrobloga

Ktoś wie może co to jest? Nie jest to napewno satelita. Problem w tym, że to coś się szybko porusza, w prawo w lewo, w góre i w dół - stoi przez moment i znowu się porusza. To jest raczej jakaś gwiazda - wg. moich badań to Vindemiatrix. Może ktoś kto się lepiej zna powie mi, czy to możliwe żeby gwiazdy szybko się poruszały i się zatrzymywały na moment ;P Jestem pewien że to nie satelita. To jest zawsze widoczne o tej samej porze wieczorami. W ciągu ostatniego tygodnia przeniosła się z południa na północ (no chyba że to nie ta gwiazda).

#kosmos #astronomia
Pobierz Jemo - Ktoś wie może co to jest? Nie jest to napewno satelita. Problem w tym, że to c...
źródło: comment_1L1Tmt8fLyZOypTphNMpZVjc3ogJkZqK.jpg
  • 12
@dr__slim: Nie mam zbytnio możliwości zrobienia zdjęcia, bo moje aparaty i telefony nie dają rady w tej ciemności, dlatego zrobiłem zdjecie okna sąsiada (okno sąsiada jako punkt odniesienia) i księżyca i dorysowałem pozycje gwiazdy o 21:30 i o 22:41. Gwiazda zmieniła znacznie swoją pozycje. Patrząc na nią można zauważyć iż czasami idzie w górę, potem na północny-wschód, zatrzymuje się, na dół i potem w lewo ( ͡° ʖ̯ ͡
Pobierz Jemo - @dr__slim: Nie mam zbytnio możliwości zrobienia zdjęcia, bo moje aparaty i tel...
źródło: comment_Ch8gWcvpZFzfOWI97i3Fthhlo4XjA8PU.jpg
@Jemo: Kolego. Pomyśl logicznie. Najbliższa gwiazda (oprócz słońca) jest od nas oddalona od 2 lata świetlne. DWA LATA. To oznacza, że gdyby chciała jak najbardziej widocznie zmienić swoje położenie względem Ziemi to musiałaby się poruszać po okręgu którego środek byłby Ziemią. Biorąc pod uwagę fotografię, obiekt przesunął się o kilka stopni. To znaczy, że w ciągu kilkunastu minut przesunął się o odległość którą światło przebywa w przeciągu kilkunastu dni.
Wg wiedzy
@zakowskijan72: Kolego. Pomyśl logicznie. Najbliższa gwiazda (oprócz słońca) jest od nas oddalona od 2 lata świetlne. DWA LATA

Przyganiał kocioł garnkowi. Aktualnie nalbliżej Ziemi, po Słońcu znajduje sie układ potrójny Centaurii, a w tym układzie najbliżej nas jest
Proxima Centauri

4,22 ly !!!
@menelaosPL: Cóż, astronomią interesowałem się w zeszłym tysiącleciu, gdy władzę w naszym pięknym kraju dzierżyła partia z przymiotnikiem "robotnicza" w nazwie. Być może zapamiętałem tę odległość źle. Nie zmienia to jednak w niczym sensu ani logiki mojej wypowiedzi.