Wpis z mikrobloga

http://imgur.com/a/QKadC

Przegapiłem przełomowy moment jak Gdańsk był wolnym państwem i sprzątnęło mi go Pomorze. Ma ze mną zajebiście dobre stosunki (nie wiedzieć dlaczego - mam claima, próbuję wzniecać bunty). Będę musiał im go odbić ale mam kilka problemów:
1. Austria jako elector automatycznie dołączy do wojny (musi czy może się nie zgodzić?).
2. Nie mam hajsu. Nie wiem dlaczego.
3. Szukam sojuszników. Francja pomoże, Brandenburg pewnie też. Mam dobre stosunki z Livionian Order, Finlandia kilkoma państewkami z HRE (w tym Bohemią). Pozakładać z wszystkimi sojusze i zaprosić do wojny?

Czekam na rady mireczków spod tagu #eu4

#europauniversalis4 #europauniversalis
Pobierz cameel_ - http://imgur.com/a/QKadC

Przegapiłem przełomowy moment jak Gdańsk był wo...
źródło: comment_9o5t2WRyJN6ZVgUSPvcIOR8roXAm60Fr.jpg
  • 23
@cameel_: jeśli chodzi o relacje z Pomorzem - twój król nie był przypadkiem kandydatem Pomorza?
1) raczej tak, zwykle cesarz się przyłącza.
2) sprawdź zakładki ekonomii - ile hajsu masz z podatków, produkcji i handlu, ile wydajesz na wojsko i doradców. Doradców możesz wywalić, wojsko - w czasie pokoju zmniejszyć poziom utrzymania do minimum, ewentualnie zredukować liczbę
3) masz unię z litwą? zawsze to kawał dobrego sojusznika
@cameel_: No dochód masz marny. Ja bym na razie wywalił doradców i hajs ładował w budynki dające więcej kasy - government, production i trade. Ustaw też odpowiednio kupców, żeby ci dobrze strumieniowali kasę do końcowej nody - pewnie masz Kraków. Na Bałtyk warto zmienić, jak się zgarnie Gdańsk i Prusy Wschodnie - dają dużo trade powera.
W technologii olej na razie np. DIP. Jeśli masz unię z Litwą - ładuj w
@cameel_: W oknie wypowiedzenia wojny, najedź myszką na Austrię-znajdziesz tam czynniki wpływające na decyzję Austrii o dołączeniu do wojny. Austria nie musi dołączyć, ale zawsze dostaje call to arms, więc jeśli zostaniesz sojusznikiem Austrii możliwe, że będą mieli więcej powodów żeby nie dołączyć niż żeby dołączyć. Możesz też samemu dołączyć do HRE, polepszając relacje z Austrią i dodając swoją stolicę do HRE-wtedy Austria nie pomoże Pomeranii. Po zdobyciu Gdańska wystarczy opuścić
@cameel_: Sprawdź też czy Pomerania ma wrogów wewnątrz HRE, których prawdopodobnie zaatakuje. Jeśli ma, zawiąż z nimi sojusze i polepsz relacje na maksa-kiedy rozpocznie się ich wojna z Pomeranią robisz enforce peace przez co z automatu dołączasz jako lider do wojny z Pomeranią.
@cameel_: i co to za diplomatic expences? Wspierasz rebeliantów?
A harbor fees? Stacjonujesz u kogoś swoją flotę? To wszystko kosztuje. Na razie ja bym to zakończył i ładował w budynki, jak zwiększy się dochód to oszczędności na wojnę i doradców.

Ws. wojny - możesz Pomorzu dać ostrzeżenie, jeśli oni komuś wypowiedzą wojnę, to możesz się przyłąć do sojuszu przeciw nim.
@SDammtsg: Nie mogę rozpocząć wojny z nikim z HRE będąć w sojuszu z Austrią, wiem bo byłem. Pomysł z wrogami wewnątrz HRE spoko ;) Szukam sposobu jak przeciągnąć na swoją stronę Venice.
@claudio1: pokończyłem te wszystkie dyplomatyczne zależności które wpływały na harbor fees, hajs już się zgadza, dzięki :D Król właśnie się zmienił. Znowu jest Polak.
@cameel_:

Nie mogę rozpocząć wojny z nikim z HRE będąć w sojuszu z Austrią, wiem bo byłem.

Owszem, możesz. Właśnie zrobiłem to dwa razy na świeżym sav'ie-raz będąc poza HRE, raz będąc członkiem HRE. Definitywnie możesz wypowiedzieć wojnę członkowi HRE będąc sojusznikiem Austrii i Austria nie dołączy do wojny.
@SDammtsg: @claudio1: problem rozwiązał się sam. Francja wypowiedziała wojnę Burgundii. Ja dołączyłem do żabojadów natomiast Pomorze do Burgundii. Raz dwa podbiłem Pomorze i dostałem Danzig w prezencie od Francuzów.

Obecnie mam Commonwealth i walczę z rebeliantami. Musiałem odmówić Francji tańca z Anglią i Muscovy bo z zerowym manpowerem ruskie by mnie zjadły :(

Mam za mały maksymalny o obecny manpower. Wzmacniam militarnie państwo ;) Zastanawiam się w którym kierunku wbijać.
@cameel_: wywal z Krymu i Kijowa handlowców, jednego daj do Krakowa, żeby zbierał dodatkową kasę a drugiego w tym samym celu do węzła bałtyckiego. Collect Trade w obu przypadkach ! Powinieneś mieć z tego tak z +4, może +5 dukatów (czy co to za waluta) miesięcznie więcej.
@cameel_: a to nie jest tak, że to jest "twój" węzeł i sterowanie ruchem gdzieś indziej nie miałoby sensu ?
a tak swoją drogą, jak już przy ekonomii jesteśmy... wczoraj nieco z przypadku (też jako Polska) rozpocząłem aneksję Krymu. W sumie z nudów, ale w chwili przejęcia części półwyspu wpadło mi do łba, że przecież tam jest jeden z węzłów.
Pierwszy raz gram i tak się zastanawiam, jaki będzie mój Trade