Aktywne Wpisy

mickpl +465
Kupiłem 75k USD po cenie prawie spot.
Zawołam sam siebie do tego wpisu za 6 miesięcy i zobaczymy czy dobrze na tym wyszedłem czy zawsze miałem łeb do interesów XD
1 USD = 3,93 PLN
#waluty #gielda #inwestycje
Zawołam sam siebie do tego wpisu za 6 miesięcy i zobaczymy czy dobrze na tym wyszedłem czy zawsze miałem łeb do interesów XD
1 USD = 3,93 PLN
#waluty #gielda #inwestycje

RedBulik +140

Przegapiłem przełomowy moment jak Gdańsk był wolnym państwem i sprzątnęło mi go Pomorze. Ma ze mną zajebiście dobre stosunki (nie wiedzieć dlaczego - mam claima, próbuję wzniecać bunty). Będę musiał im go odbić ale mam kilka problemów:
1. Austria jako elector automatycznie dołączy do wojny (musi czy może się nie zgodzić?).
2. Nie mam hajsu. Nie wiem dlaczego.
3. Szukam sojuszników. Francja pomoże, Brandenburg pewnie też. Mam dobre stosunki z Livionian Order, Finlandia kilkoma państewkami z HRE (w tym Bohemią). Pozakładać z wszystkimi sojusze i zaprosić do wojny?
Czekam na rady mireczków spod tagu #eu4
#europauniversalis4 #europauniversalis
1) raczej tak, zwykle cesarz się przyłącza.
2) sprawdź zakładki ekonomii - ile hajsu masz z podatków, produkcji i handlu, ile wydajesz na wojsko i doradców. Doradców możesz wywalić, wojsko - w czasie pokoju zmniejszyć poziom utrzymania do minimum, ewentualnie zredukować liczbę
3) masz unię z litwą? zawsze to kawał dobrego sojusznika
Ogólnie ciężko mi idzie nabijanie technologii - ciągle z tyłu jestem nawet za Litwą.
W technologii olej na razie np. DIP. Jeśli masz unię z Litwą - ładuj w
Komentarz usunięty przez autora
A harbor fees? Stacjonujesz u kogoś swoją flotę? To wszystko kosztuje. Na razie ja bym to zakończył i ładował w budynki, jak zwiększy się dochód to oszczędności na wojnę i doradców.
Ws. wojny - możesz Pomorzu dać ostrzeżenie, jeśli oni komuś wypowiedzą wojnę, to możesz się przyłąć do sojuszu przeciw nim.
@claudio1: pokończyłem te wszystkie dyplomatyczne zależności które wpływały na harbor fees, hajs już się zgadza, dzięki :D Król właśnie się zmienił. Znowu jest Polak.
Owszem, możesz. Właśnie zrobiłem to dwa razy na świeżym sav'ie-raz będąc poza HRE, raz będąc członkiem HRE. Definitywnie możesz wypowiedzieć wojnę członkowi HRE będąc sojusznikiem Austrii i Austria nie dołączy do wojny.
Obecnie mam Commonwealth i walczę z rebeliantami. Musiałem odmówić Francji tańca z Anglią i Muscovy bo z zerowym manpowerem ruskie by mnie zjadły :(
Mam za mały maksymalny o obecny manpower. Wzmacniam militarnie państwo ;) Zastanawiam się w którym kierunku wbijać.
a tak swoją drogą, jak już przy ekonomii jesteśmy... wczoraj nieco z przypadku (też jako Polska) rozpocząłem aneksję Krymu. W sumie z nudów, ale w chwili przejęcia części półwyspu wpadło mi do łba, że przecież tam jest jeden z węzłów.
Pierwszy raz gram i tak się zastanawiam, jaki będzie mój Trade