Aktywne Wpisy

Metylo +120
Chłopi pańszczyźniani 2.0
#nieruchomosci
#nieruchomosci

źródło: temp_file278261958662827151
Pobierz
Mawid_Dotyka +25
Chyba najdrozszy ładunek jaki wiozłem 24,500 czystej miedzi na kabelki, a w co dalej z-----------e ze starym trakcje i palicie otuline? #bekaztransa

źródło: temp_file751455158004068433
Pobierz
Mirasy, tak przy rozwiązywaniu pewnego zadania naszła mnie taka myśl. Jest znany wzór na różnicę logarytmów o tej samej podstawie, mówiący że logarytm ilorazu
a / b
jest równylog a - log b
.Natomiast popatrzmy na przykład z obrazka - jeśli najpierw określimy sobie dziedzinę, a potem ten logarytm rozłożymy na różnicę dwóch logarytmów, to dziedzina będzie inna niż ta najpierw policzona.
Jak należy postępować w takich przypadkach? Po każdym takim przekształceniu sprawdzać i aktualizować dziedzinę? Ale czy to przy jakimś równaniu mogłoby mi spowodować nieznalezienie pewnych rozwiązań?
źródło: comment_vYehSvPeyhYRR5g0Lw2O3ErfswKfRaOq.jpg
Pobierz@TenGumis: No nie, bo dla funkcji
g
z obrazka jest to przy czym dla podstawy rownej np. 2D = (-sqrt(3), 1) u (sqrt(3), inf)
natomiast jak rozlożysz logarytm na różnicę to maszD = (sqrt(3), inf)
. Sprawdź chociażby dla x = 0, zakładając że w podstawie nie ma x tylkoKomentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Już zacząłem to rozpisywać ale widzę ze inni popierają to co powiedziałem. Więc pozostanę przy tym ze dziedzinα się nie zmieni dla podanego przykładu
Komentarz usunięty przez autora
źródło: comment_E2SoOTluE7Vx7x2o4FhWCR64Pi4pPF8K.jpg
Pobierzhttp://www.wolframalpha.com/input/?i=%28x%5E2-3%29+%3E+0+and+%28x-1%29+%3E+0+and+x+%3E+0
Dziedziny są różne