Musze zmierzyć pewien detal a konkretnie zrobić jego rysunek techniczny. Zna ktoś jakiś patent żeby domowymi sposobami obczaić jakie to ma wymiary? Pomierzyć promienie itd. #cnc #rysunektechniczny #autocad #inventor
@Yduhc: mam cała masę rzeczy do pomiarów (nawet całe laboratorium) ale teraz w domu siedzę, zastanawiam się czy dało by sie np odrysować na kartkę zeskanować a potem to walnąć do programu który mniej wiecej wykryje mi wszystkie wymiary np linii prostych i poda jaki promień maja zaokrąglenia.
@rebul4: hmm... generalnie możesz odrysować, zaskanować i wrzucić do jakiegoś CAD-a, ale kontury bedziesz musiał robić na oko, tak że nie jest to najlepsza metoda.
@rebul4: Ja o takim programie nie słyszałem. Zawsze możesz zrobić sobie ten detal na oko, a później poprawić wymiary ( w SolidWorksie nie ma z tym problemu, nie wiem jak w Inventorze)
Spoko mozna skanowac i rysowac, albo odrysowac i mierzyc, albo się modlić i liczyć, że odpowiedź sama przyjdzie :) Wszystko zależy od tego co to jest i do czego ;)
@rebul4: jak detal ma boki proste/płaskie - to kladziesz na skaner, obok kładziesz linijkę/suwmiarkę/cokolwiek dla kontrolnego zachowania skali, i skanujesz w pierdyliard-DPI i sobie na obrazku już wymiarujesz. Albo (zwłaszcza jak detal nieregularny) robisz zdjęcia w megapixelach, z pewnej odległości i z zoomem - by zniekształcenie "rybie oko" aparatu (które by by było przy fotografowaniu z bliska) mniej przeszkadzało, i to samo j.w.
Wrzuciłem do pralki i suszarki zupełnie nowy sweter Ralph Lauren (90% wełna, 10% kaszmir) za 900zł. Po jego wyciągnięciu jest o 2 rozmiary mniejszy. Co robić, bo głupio mi stracić 900zł na sweter założony 1 raz?
Komentarz usunięty przez autora
Wszystko zależy od tego co to jest i do czego ;)
Albo (zwłaszcza jak detal nieregularny) robisz zdjęcia w megapixelach, z pewnej odległości i z zoomem - by zniekształcenie "rybie oko" aparatu (które by by było przy fotografowaniu z bliska) mniej przeszkadzało, i to samo j.w.
Powyższe starasz się robić, by było maksymalnie