Wpis z mikrobloga

@sickonce: opór powietrza jest liczony dokładniej, na podstawie kształtu i orientacji, nieaerodynamiczne kształty stawiają o wiele większy opór, budowa samolotów jest trudniejsza, dobrze zbudowana rakieta potrzebuje mniej dV do wyjścia na orbitę
  • Odpowiedz
@mieffer: Jak się ma sprawa z wahadłowcami lub samolotami SSTO? Łatwiej wynieść takie coś na orbitę? Chodzi mi o zachowanie samolotów w rozrzedzonej atmosferze.
  • Odpowiedz
@sickonce: nie bawiłem się dużo takimi z FARem. Na pewno przez mniejszy opór zużyjesz mniej paliwa do przebicia się na większe wysokości i pewnie też lepiej się tam potem rozpędzą.
Niech ktoś bardziej zaznajomiony mnie poprawi jak coś.
  • Odpowiedz
@sickonce: Opór aerodynamiczny każdej części w czystym KSP liczony jest w oparciu o jej... masę - co jest fundamentalnie błędne. FAR bierze pod uwagę kształt i rozmiar części oraz ich rozmieszczenie względem innych. Dzięki temu części zasłonięte przez inne nie stawiają oporu, a sens zaczynają mieć np. owiewki na ładunek czy aerodynamiczne nosy na rakietach (w stockowej grze działają wręcz szkodliwie). Ogólnie opór aerodynamiczny jest mniejszy niż w stocku, więc do
  • Odpowiedz
@sickonce: Może wpadnę na serwer za jakiś czas. Kilka spraw IRL do ogarnięcia, nie miałem czasu by porządnie polatać od kilku(nastu) tygodni.
A w ogóle to na tym moim złomie 0.90 potwornie muli... nie wiem co się stało między od poprzedniej wersji, ale w 0.25 nie miałem spadków poniżej 15fps (statki do 300 części). W becie 15fps to max jaki mi wychodzi przy jakimkolwiek sensownym (50+ części) pojeździe, a poważniejsze misje
  • Odpowiedz
@polkin3run: Ekspertem co do KSP od strony programistycznej czy Unity nie jestem, więc tylko takie ogólniki (co do singla, bo nie miałem jeszcze przyjemności grać na multi): za słaby sprzęt lub mody spowodują całkowite obniżenie FPS. Losowe spadki w pewnych momentach gry to trudniejsza to wytropienia sprawa, ale 90% przypadków to statek liczący zbyt wiele części. Gra bardzo polega na CPU, karta graficzna ma mniejsze znaczenie.
Aha, gra sama w sobie
  • Odpowiedz
@salad_fingers tak tak. Choć pewnie Squat w końcu doda multi do podstawki :) Dzięki za odpowiedź, czyli to co zawsze, za dużo obliczeń. Ciekaw jestem jak poradzi sobie z moim nowym blaszakiem ... i7 4790k here / 970gtx ... jak bardzo skomplikowanego potwora będę mógł zrobić przy płynnej rozgrywce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz