Wniosek o dotacje na rozpoczęcie działalności rozpatrzony pozytywnie, ale to dopiero początek drogi. Dziś bylem w UP złożyć dane dotyczące konta na które mają zostać przelane środki. Wyznaczono mi termin założenia działalności na 03.04, do tego czasu w UP przygotują umowę, a także mam stawić się z poręczycielami w celu jej podpisania. Później przelew środków, a dopiero potem założenie działalności.
Przy okazji dowiedziałem się, ze środki z funduszu pracy są już w zasadzie wyczerpane. Będą jeszcze z unii, ale to dopiero temat przyszłościowy bo jeszcze nie zaczęli tego procesować.
Kolejna ciekawa informacja to fakt, że z niecałych 80 wniosków rozpatrywanych przez Panią urzędniczkę z którą załatwiam sprawy tylko 20 dostało zgodę - czyli 75% wniosków jest odrzucanych z rożnych powodów. Wydawało mi się, że szansa na dotacje jest większa. Tak czy inaczej informacja, ze tak niewiele wniosków przeszło dodatkowo podbudowała wiarę w to do czego zmierzam :)
Osoby zainteresowane rozpoczeciem dzialnosci i moimi doświadczeniami zapraszam do sledzenia tagu: #charlesbiz
@ChineseMobilePhones: Pamiętaj, że jest to dofinansowanie, a nie sfinansowanie całego biznesu. Dla mnie te 16k to konkretna suma na konkretny cel. Gdybym nie dostał dofinansowania to musiałbym o tyle więcej wyłożyć z własnej kieszeni, a w aktualnej sytuacji nie muszę. :)
@Demigoder: Wymagane jest poręczenie przez dwie osoby, lub blokada środków na koncie przez rok, jeżeli takie posiadasz. Minimum przez 12 miesięcy musisz prowadzić działalność.
Coś czuję, że nowy Mini właśnie zabił większość konkurencyjnych premium mini PC. Możliwe 2500-2600 zł za kilka miesięcy ( ͡€ ͜ʖ͡€) Wielkość prawie jak Apple TV, wszystkie USB to TB, bardzo mocne wyjście audio dla słuchawek, 16GB RAM na start.
Wyznaczono mi termin założenia działalności na 03.04, do tego czasu w UP przygotują umowę, a także mam stawić się z poręczycielami w celu jej podpisania. Później przelew środków, a dopiero potem założenie działalności.
Przy okazji dowiedziałem się, ze środki z funduszu pracy są już w zasadzie wyczerpane. Będą jeszcze z unii, ale to dopiero temat przyszłościowy bo jeszcze nie zaczęli tego procesować.
Kolejna ciekawa informacja to fakt, że z niecałych 80 wniosków rozpatrywanych przez Panią urzędniczkę z którą załatwiam sprawy tylko 20 dostało zgodę - czyli 75% wniosków jest odrzucanych z rożnych powodów. Wydawało mi się, że szansa na dotacje jest większa. Tak czy inaczej informacja, ze tak niewiele wniosków przeszło dodatkowo podbudowała wiarę w to do czego zmierzam :)
Osoby zainteresowane rozpoczeciem dzialnosci i moimi doświadczeniami zapraszam do sledzenia tagu: #charlesbiz
Jak wyglądają procedury, gdy już zaczniesz działalność? Ile musisz funkcjonować, by nie musieć zwracać dotacji?