Wpis z mikrobloga

Wniosek o dotacje na rozpoczęcie działalności rozpatrzony pozytywnie, ale to dopiero początek drogi. Dziś bylem w UP złożyć dane dotyczące konta na które mają zostać przelane środki.
Wyznaczono mi termin założenia działalności na 03.04, do tego czasu w UP przygotują umowę, a także mam stawić się z poręczycielami w celu jej podpisania. Później przelew środków, a dopiero potem założenie działalności.

Przy okazji dowiedziałem się, ze środki z funduszu pracy są już w zasadzie wyczerpane. Będą jeszcze z unii, ale to dopiero temat przyszłościowy bo jeszcze nie zaczęli tego procesować.

Kolejna ciekawa informacja to fakt, że z niecałych 80 wniosków rozpatrywanych przez Panią urzędniczkę z którą załatwiam sprawy tylko 20 dostało zgodę - czyli 75% wniosków jest odrzucanych z rożnych powodów. Wydawało mi się, że szansa na dotacje jest większa. Tak czy inaczej informacja, ze tak niewiele wniosków przeszło dodatkowo podbudowała wiarę w to do czego zmierzam :)

Osoby zainteresowane rozpoczeciem dzialnosci i moimi doświadczeniami zapraszam do sledzenia tagu: #charlesbiz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ChineseMobilePhones: Pamiętaj, że jest to dofinansowanie, a nie sfinansowanie całego biznesu. Dla mnie te 16k to konkretna suma na konkretny cel. Gdybym nie dostał dofinansowania to musiałbym o tyle więcej wyłożyć z własnej kieszeni, a w aktualnej sytuacji nie muszę. :)
  • Odpowiedz
@Slim_Charles: spodziewałbym się, że w przypadku dotacji z UP nie jest wymagane poręczenie osób fizycznych. Myliłem się:).

Jak wyglądają procedury, gdy już zaczniesz działalność? Ile musisz funkcjonować, by nie musieć zwracać dotacji?
  • Odpowiedz