Wpis z mikrobloga

@roselina: Zacząłem od tego przepisu http://www.przepisnazdrowie.pl/burgery-z-ciecierzycy/

Na początek zmniejszyłem porcje użyłem 100g cieciorki plus 50g ryżu. Wyszło z tego 8 kotlecików, wielkości jak na zdjęciu czyli małej bułeczki. Lepiej robić mniejsze, wtedy mniejsze ryzyko że się rozpadną na patelni.

Zarówno ciecierzycę jak i ryż zmieliłem maszynką do mięsa zamiast miksować. Wydaje mi się, że dzięki temu są bardziej zwarte. Dodatków nie dodawałem, bo w między czasie piekłem chleb i gotowałem zupę. Zamiast siemienia poszła bułka tarta bezglutenowa.

Masa po zmieleniu i dodaniu oliwy bardzo dobrze się formowała, wyrabiało się ja prawie jak ciasto. Uformowane kotleciki układałem na tacy z odrobiną bułki tartej, dzięki czemu, kotlety maja coś na kształt panierki.

Ze smażeniem, nie było problemów, użyłem dużej patelni do naleśników, z niewielka ilością oleju.

Życzę udanego gotowania i smacznego.
  • 1